Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Visionen om ett rökfritt Sverige

För att nå målet om ett rökfritt Sverige lyfter Helen Stjerna från A Non Smoking Generation (Sydöstran 11 maj) fram behovet av åtgärder för att inte den yngre generationen ska börja röka och effektiva hjälpmedel för att sluta.
Publicerad 19 maj 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns idag en bred samsyn om dessa två principer i tobakspolitiken och den stora frågan gäller snarare hur vi ser på de befintliga rökare som inte klarar eller vill sluta röka. Vilken rätt till kunskap och information ska de ha som gör att de kan fatta bättre beslut? HUI rapporten visar tydligt att 9 av 10 rökare anser att myndiga personer ska ha tillgång till korrekt information om tobaks- och nikotinprodukterna och hälften anser att myndigheter och hälsovården bör informera rökare om de relativa riskerna med de olika produkterna.

Internationellt ger såväl forskning som andra länders hälsovårdsmyndigheter stöd åt skademinimering som ett tredje ben i tobaksstrategin. I bland annat USA har US Food and Drug Administration (FDA) auktoriserat marknadsföring av upphettad tobak och menar att en fullständig övergång från rökning till upphettad tobak minskar kroppens exponering för skadliga eller potentiellt skadliga kemikalier. I England använder hälsovårdsmyndigheter e-cigaretter som ett mindre skadligt alternativ för dem som inte klarar eller inte vill sluta röka, något som har accelererat nedgången i antalet rökare. Även erfarenheten från Japan är att rökningen minskade markant när uppvärmd tobak började säljas.

”Sverige har Europas lägsta andel rökare, trots att det rökfria alternativet snus är tillåtet och används i hög utsträckning.”
Anette Rosengren, Nordisk koncernchef Philip Morris AB
Annons

Sverige har Europas lägsta andel rökare, trots att det rökfria alternativet snus är tillåtet och används i hög utsträckning. Detta faktum, samt erfarenheterna från Storbritannien och Japan, talar starkt emot att rökningen skulle öka kraftigt ifall rökarna fick bättre information om de rökfria alternativen.

Sedan 2008 har Philip Morris investerat över 80 miljarder i forskning för att ta fram mindre skadliga produkter. En forskning som är öppen för alla att ta del av och granska. Vi instämmer med Helen Stjerna att den nya tobaksstrategin ska baseras på oberoende forskning men man kan inte helt ignorera all den forskning som talar emot den egna uppfattningen. Med en sådan inställning kommer lagstiftningen baseras på en dogmatisk och ideologisk inställning som skulle vara skadlig för såväl samhället som de enskilda individerna som förvägras rätten till kunskap om mindre skadliga vägval.

Philip Morris menar att det skulle gå snabbare att nå visionen om ett rökfritt Sverige om tobaksindustrin, myndigheter och organisationer som A Non Smoking Generation arbetar åt samma håll. Men då krävs att de ideologiska skygglapparna läggs åt sidan och att vi tar till oss den forskning och erfarenhet som finns. Nya rökfria produkter är inte riskfria och ska inte användas av de som idag inte röker, men de är ett bättre alternativ för befintliga rökare som inte klarar eller inte vill sluta röka. Dessa hundratusentals människorna har rätt till information och kunskap om bättre val.

Anette Rosengren, Nordisk koncernchef Philip Morris AB

Annons
Annons
Annons
Annons