Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Yttrandefrihet är grunden för demokrati

Svar till Inge Johanssons insändare ”Maktfullkomligt SD” i Sydöstrans nätupplaga den 30 augusti:
Yttrandefrihet • Publicerad 31 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demokrati kräver yttrandefrihet, det skriver Sverigedemokraternas Benny Karlsson i en replik till Inge Johannsson.
Demokrati kräver yttrandefrihet, det skriver Sverigedemokraternas Benny Karlsson i en replik till Inge Johannsson.Foto: sölvesborgs kommun

Tack för din insändare där du tar upp två viktiga ämnen: lagen om yttrandefrihet och situationen med invandrare i särskilda boenden och anstalter. Låt oss ta dem ett i taget.

Jag trodde att man innan man skriver något om yttrandefriheten också ta reda på fakta om den svenska Lagen om yttrandefrihet: Lagen om yttrandefrihet är en grundläggande del av ett demokratiskt samhälle. Den ger människor rätten att uttrycka sina åsikter och tankar fritt, även om dessa åsikter kan vara kontroversiella eller obehagliga för vissa.

Annons

Det är en viktig princip som säkerställer att olika perspektiv och kritik av makten kan framföras. Detta har möjliggjort att du och jag kan skriva insändare om våra åsikter och det misstänker jag att du vill fortsätta med eller?

”Lagen om yttrandefrihet är en grundläggande del av ett demokratiskt samhälle. Den ger människor rätten att uttrycka sina åsikter och tankar fritt, även om dessa åsikter kan vara kontroversiella eller obehagliga för vissa.”
Benny Karlsson, Sverigedemokraterna

Det är också värt att notera att i många delar av världen, inklusive många muslimska länder, saknas denna grundläggande rättighet. Människor i dessa länder kan möta allvarliga konsekvenser för att uttrycka sina åsikter. I det sammanhanget kan det framstå som konstigt att begränsa yttrandefriheten i samhällen som har kämpat hårt för att upprätthålla och försvara denna rättighet.

Invandrare i anstalter: Det är sant att det finns en överrepresentation av invandrare i ISS placeringar och anstalter. Detta är en komplex fråga som har flera faktorer bakom sig. Det kan inkludera socioekonomiska faktorer, brist på tillgång till utbildning och stödtjänster, och ibland även diskriminering och fördomar.

En viktig aspekt av detta är utanförskap och uppbyggnaden av parallella samhällen. Detta problem har, i mitt tycke, sitt ursprung i ett stort misslyckande från tidigare regeringar som borde ha arbetat mer proaktivt för att integrera nya invånare.

Innan man tog emot fler flyktingar i vårt land borde man ha investerat i utbildning, språkundervisning och möjligheter till arbete för att säkerställa att alla individer, oavsett bakgrund, har en chans att integreras i samhället.

För att rätta till detta krävs det en bred och samordnad ansträngning från samhället och regeringen. Det är viktigt att vi ser till att alla medborgare har lika möjligheter och att vi aktivt motverkar utanförskap. Neka man detta, då har man inget att göra i vårt land. Genom att skapa en inkluderande miljö kan vi bygga ett mer rättvist och harmoniskt samhälle för alla.

Benny Karlsson, SD Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons