Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krisen visar vikten av den svenska modellen

Coronakrisen kommer att leda till ökad arbetslöshet och fattigdom över hela världen. I Sverige visar siffror från Arbetsförmedlingen att nästan 50 000 personer varslades om uppsägning under mars månad och fler är att vänta.
Publicerad 11 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Danielsson är EU-parlamentariker från Borlänge.
Johan Danielsson är EU-parlamentariker från Borlänge.Foto: Pressbild

Till detta ska läggas alla de personer med osäkra anställningar som förlorar sina arbetspass men som inte hamnar i varselstatistiken. För Sveriges del är en viktig komponent för att hantera krisen vår arbetsmarknadsmodell.

Vårt system med kollektivavtal, som är anpassade efter olika sektorer, ger oss goda förutsättningar att agera både snabbt och anpassat till berörda branscher. Till exempel gav regeringen, den 16 mars, parterna möjlighet till att komma överens om korttidspermittering. Det innebär att arbetstiden sänks samtidigt som staten går in och betalar en del av lönen. Redan samma dag tecknades det första kollektivavtalet om korttidspermittering mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket. Av de 666 kollektivavtal som finns i den privata sektorn omfattas (i skrivande stund) 523 av den möjligheten. Det innebär att 90 procent av de privatanställda det vill säga cirka 2 miljoner människor nu, har arbetsgivare som omfattas av avtal som öppnar för korttidsarbete. Vår arbetsmarknadsmodell räddar jobb, tillväxt och välfärd. Detta är en styrka för Sverige.

Annons

Men vi ska inte ta den svenska modellen för given. Det samförstånd på arbetsmarknaden som byggts upp under hundra år och format vår framgångsrika modell måste ständigt underhållas och stödjas. Om det är något som denna kris visat så är det att ensam inte är stark. Parterna, politiker och medborgare måste hjälpas åt för att vidareutveckla den svenska modellen.

· Företag och fackförbund måste fortsätta att teckna kollektivavtal och se till att anslutningsgraden för arbetsgivare och löntagare är hög.

· Vi politiker måste bland annat se till att a-kassan garanterar en verklig ekonomisk trygghet om man förlorar sitt arbete. A-kassans kvalificeringskrav borde sänkas och ersättningen höjas. Allmän visstid avskaffas och karensdagen bör inte återinföras efter krisen.

· Vi medborgare bör alla gå med i a-kassan och i ett fackförbund för att trygga vår egen säkerhet och för att kollektivt skapa goda arbetsvillkor för alla löntagare.

Coronarisen har visat att vi tack vare vår modell kan fatta snabba och nödvändiga beslut. Låt oss efter krisen tillsammans utveckla och stärka den svenska modellen så att fler kan tillgodogöra sig den. Och att Sverige kan stå fortsatt rustat vid nästa kris.

Johan Danielsson (S)

Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons