Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lagen om offentlig upphandling i kristider

Har lagen om offentlig upphandling spelat ut sin rätt? Ja, den frågan har jag ställt mig flera gånger de senaste dagarna. På nyheterna på tv hör vi talas om företag som erbjuder skyddsutrustning men betalning i förskott samtidigt läser vi i DN den 3 april 2020 att upphandlad utrustning nu blir betydligt dyrare i artikeln ”Höjer priset på livsviktiga produkter med 1 000 procent”.
Publicerad 5 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det råder stor brist på skyddsutrustning för vård och omsorgspersonal. Bilden är från tillverkning av visir inom kommunal verksamhet i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Självklart är skyddsutrustning nödvändig för all vår vårdpersonal. Det är nog alla överens om. När vi då får kännedom om att upphandlingsreglerna hindrar inköp av utrustning så är vi nog flera som blir lite upprörda. Varför stoppa de konstruktiva lösningar som våra innovatörer på högskolor, företag och organisationer i övrigt kommer på?

Lagen om offentlig upphandling lutar sig mot EU-lagstiftning som vi har införlivat i svensk lag. Eftersom vi är medlemmar i EU ska vi följa EU:s lagstiftning och implementera den i svensk lagstiftning. Det gör vi och är rätt bra på. Hursomhelst så kan vi i dagarna börja ifrågasätta delar av detta såsom lagen om offentlig upphandling när vi också vet att inköpt utrustning inte levererats utan stoppats vid gränsen för det land det levereras ifrån. Utrustningen är superhet och alla behöver den just nu i pandemins spår. Det är tur vi har en regering som reagerat och agerat så att utrustningen levereras.

Annons

I kristider som vi nu befinner oss i så kan vi notera att viss krislagstiftning kanske behövs. En sådan är att lagen om offentlig upphandling inte är tillämpbar när utrustning saknas och många företag ställer om för att kunna ta producera delar till skyddsutrustning istället. De har inte varit med i en offentlig upphandling utan vill hjälpa till och samtidigt rädda sitt bolag från konkurs. Dessa företag måste få möjlighet att sälja sina produkter och på så vis får vi säkra leveranser när gränserna stängts i Europa.

Ibland behöver vi kunna ta beslut och våga gå andra vägar. Det gäller specifikt i kristider som vi faktiskt befinner oss i just nu. Det handlar om att ge förutsättningar för de som arbetar inom sjukvården, på våra äldreboenden och i hemtjänsten att ha en trygg arbetsmiljö. Tryggheten är viktig både i fredstid och i kristid.

Av den anledningen så hoppas jag att vi kan se många konstruktiva lösningar de närmaste veckorna. Jag hoppas också att våra politiker vågar vara modiga och ta de beslut som behövs, även om de är obekväma. Nu behöver vi gemensamt reda ut denna tid och vi alla behöver fundera på var och med vad vi kan bistå med och då får inte lagen om offentlig upphandling bli ett hinder.

Chatarina Holmberg

Annons
Annons
Annons
Annons