Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Låt inte corona ta död på Blekinges föreningsliv

Nu är idrottens sponsorer och fullföljande av sponsoravtal viktigare än någonsin. Idrottsrörelsen bidrar med stor samhällsnytta som riskerar att gå förlorad om landets föreningar inte överlever coronakrisen.
Publicerad 14 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter – särskilt för de mindre, lokala föreningarna”, skriver Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam.
”För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter – särskilt för de mindre, lokala föreningarna”, skriver Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam.Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Restriktionerna för att sakta ned spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 är både nödvändiga och väl balanserade. Det är av absoluta vikt att folkhälsan värnas.

Samtidigt slår restriktionerna oundvikligt mot flera delar av samhället, inte minst blir många idrottsföreningar i Blekinge hårt drabbade av att evenemang stoppas eller skjuts upp. De ekonomiska effekterna riskerar att bli långvariga, och kan orsaka problem inte bara för idrotten utan även för Blekinge i stort.

Annons

Idrotten bidrar varje år till att minska utanförskapet och kriminaliteten. Svensk Elitfotbolls rapport ”Fotbollsplanen mitt i byn” som släpptes i februari visar att varje ung människa som inte hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på tio miljoner kronor eller mer. Varje ung man som inte blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner.

När säsongsstarterna skjuts uteblir budgeterade publikintäkter under flera månader – samtidigt som lönekostnaderna till spelare och personal består. Därför är det viktigt att regeringen har öronmärkt en miljard i akut stöd till idrott och kulturen, som kompensation för intäktsbortfall.

För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter – särskilt för de mindre, lokala föreningarna. Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam har tidigarelagt utbetalning av sponsorpengar till elitklubbarna. Det kan vi göra för att våra sponsorer har lovat att stå fast vid sina sponsoravtal även i dessa tuffare tider.

Vi vill också rikta en vädjan till de företag i Blekinge som nu ser över möjliga besparingsåtgärder: fundera över hur ni kan fortsätta stötta den långsiktiga samhällsnytta som idrottsföreningarna skapar varje dag. Stå fast vid ert sponsorskap så länge det är möjligt.

Även om coronakrisen kommer att kunna hanteras, kommer den oundvikligen att få stora, negativa konsekvenser för samhället. Låt inte ett sönderfall av Blekinges idrottsföreningar bli en av dem.

Mats Enquist

Generalsekreterare Svensk Elitfotboll

Tomas Hoszek

Generalsekreterare Elitfotboll Dam

Daniel Kjørberg Siraj

Koncernchef OBOS

Annons
Annons
Annons
Annons