Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Logiskt med skolträngsel?

Jag måste få framföra min fråga om det logiska i att när vi har samhällsspridning av covid-19 uppmana människor att jobba hemifrån om möjligt och att minska på kontakter men samtidigt har en av de folktätaste arbetsplatserna öppet, nämligen grundskolor.
Publicerad 3 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Högstadieelever kan studera på distans i stället för att trängas i skolan, anser insändarskribenten.
Högstadieelever kan studera på distans i stället för att trängas i skolan, anser insändarskribenten.Foto: JESSICA GOW / TT

Vi får fortfarande inte signaler att jobba på distans. På gymnasier och för vuxna elever har de distans men där är det ofta mer glest mellan kontakter än exempelvis på högstadiet.

Många dagar träffar en lärare cirka 92 elever bara i klassrummen. Utöver detta är det ungefär dubbelt så många andra, unga och personal som vistas i ganska trånga utrymmen inomhus (korridorer, matsalar, bibliotek, klassrum, trappor). Skolor är fulla av handtag, dörrar att ta i och saker att beröra som inte kan undvikas.

Annons

Även om personer som känner sig sjuka uppmanas att stanna hemma så kan symtom uppstå plötsligt under dagen och många kan få plötslig hosta och symtom.

I familjer konstateras smittan men ungdomar får gå till skolan. Många i Blekinge (säkert samma i andra län) var i Norditalien i vecka 8 och blev också sjuka i slutet av resan och vid hemkomsten.

På bussar och i affärer där restriktioner finns är det väldigt glest med folk men i skolan trängs vi, framför allt på högstadiet där klasser och lärare möter många grupper.

I denna åldersgrupp, årskurs 7-9 är det också fullt genomförbart med distansundervisning.

Jag förstår verkligen inte varför man inte redan genomför det.

I nuläget tvingas personal med anhöriga i riskgrupper att vara tjänstlediga till skillnad från om det införts distansundervisning. Då kunde vi bedrivit utbildning på distans resten av terminen och skyddat många personer från smitta.

Att enbart lita på att alla tar sitt ansvar räcker inte för det gör inte alla. En hel del skickar sina ungdomar till skolan även när de är sjuka, tyvärr.

En klok person nämnde också att vi även måste skydda våra unga från smitta samt att det även får konsekvenser när de kommer hem från skolan och smittar sina föräldrar som då inte kan jobba. Även om det finns ekonomiska skäl att hålla skolan öppen så finns det ekonomiska skäl att låta studier ske på distans under denna pressade period.

Nu när det handlar om liv och död för oss alla, är inte hälsan viktigast då?

Net

Annons
Annons
Annons
Annons