Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Minnesord över Ulf Lönnqvist

Man läser att Ulf Lönnqvist har gått vidare till de sälla jaktmarkerna 86 år gammal efter en lång karriär som kröntes med landshövdingeposten i hemlänet Blekinge.
Ulf Lönnqvist • Publicerad 4 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Lönnqvist 1936 - 2022
Ulf Lönnqvist 1936 - 2022Foto: Björn Larsson Ask/TT

Under ett sabbatsår från Lunda-studierna i 60-talets början var han gymnastiklärare vid läroverket i Karlskrona. Denne medlem av den socialdemokratiska studentklubben i Lund, hade en helt annan mer demokratiskt sinnad pedagogik än de majorer som härskade i gymnastiksalen och var redan en profil i idrottskretsar, Eringsbodakille som han var.

Senare kunde man läsa att Uffe Lönnqvist handplockats till Tage Erlanders stab i statsministerns kansli, som hade studentklubben i Lund som sin största rekryteringsbas.

Annons

Därifrån hämtades också Ingvar Carlsson, Olle Svenning, Allan Larsson och Bengt K Å Johansson som under de sista decennierna på 1900-talet styrde Sverige.

Från min horisont i Kalmar ska noteras att Uffe Lönnqvist fick ett uppdrag att försöka lindra verkningarna av den industriella nedläggningsvåg som kring sekelskiftet drabbade Kalmar län och det var många ersättningsjobb som han skakade fram.

Flera har vittna om att han ledde Svenska Bordtennisförbundet till större framgångar än någon annan, då t o m världsmakten Kina skåpades ut totalt i VM.

Uffe kom att spela en avgörande roll i mitt liv och den historien är värd att berätta.

En höstdag 1969 satt jag i restaurangvagnen på det norrgående tåget på Södra stambanan och plötsligt dök Uffe Lönnqvist upp. Han satte sig hos mig och strax efter kom Tage Erlander och hustrun Aina efter. Tage var nyligen avgången statsminister och hade varit på tidningen Arbetets Bokens dag.

Jag passade på att ställa litet försiktiga frågor till Tage och han lade sin vana trogen ut texten.När han gått skrev jag snabbt ner hans svar och skrev sedan om mötet med denne ex-excellens på tåget i vår övningstidning på Journalisthögskolan.

Det blev rätt uppmärksammat för att Tage hade inte beviljat några intervjuer efter avgången. Sedan har det berättats för mig att Tage var utomordentligt nöjd med vad jag skrev och jag fick utomordentligt lätt jobb efter Journalisthögskolan på den socialdemokratiska pressens Stockholmsredaktion.

Allt berodde på att Uffe Lönnqvist den gången satte sig hos mig.

Jan G Andersson, fd chefredaktör på Östra Småland

Jan G Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons