Några erkännanden har jag fått

Insändare Artikeln publicerades

I tisdagens Sydöstran redovisar Anders Nilsson några synpunkter ur det brev jag skriver till justitieminister Morgan Johansson. Nilsson skriver att jag upplever att jag aldrig fått några erkännanden. Om detta har jag några ord att säga.

I en B-uppsats i pedagogik vid Stockholms universitet skriver jag om våldet från patienterna på Långbro sjukhus. De uppgifter jag skriver om har jag hämtat från skyddskommitténs protokoll.

En uppsats som jag och en arbetskamrat sänder till JO, som ger sitt stöd till uppsatsens ståndpunkter. Det enda JO begär av Socialstyrelsen är att ”alla åtgärder som vidtas för minska risken för yrkesskador genom våld från patienter blir vidtagna.” Och så överlämnar han ett exemplar av sitt beslut till Socialstyrelsen.

Från Föreningen för Arbetarskydd får jag två resestipendier. En resa går till England 1975 och en annan genomförs i Sverige 1977. Efter ett besök på Långholmens rättspsykiatriska klinik skriver klinikchefen Ants Anderson ett brev till Socialstyrelsen. I brevet föreslår han att Socialstyrelsen ”utfärdar ett cirkulär eller förbereder en regeringsförordning” angående risker för skador genom våld från patienter i psykiatrisk och rättspsykiatrisk verksamhet m m.

Brevet finns inte i registret hos Socialstyrelsen eller i Riksarkivets förvar.

Det har under femtio års tid funnits en konflikt om sinnessjukdomen schizofreni skall behandlas med medicinska metoder; eller med, som psykiatern Bror Gadelius skriver på 1930-talet, med den katolska biktmetoden psykoanalys.

Konfliktens konsekvenser har jag redovisat med vetenskapliga metoder. Och med mig har det gått lika illa; precis lika illa som det har gått för alla andra som står upp för sina vetenskapliga resultats.

Men värst har det gått för de människor som råkat ut för patienter som fått psykoterapeutisk istället för medicinsk behandling!

Pär Eliasson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.