Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nyansera prostitutionsdebatten

Fakta i Miljöpartiets insändare om prostitution (i Sydöstran 3 juni) lyser med sin frånvaro. Först och främst finns det inget som pekar på att de prostituerade ”ofta har en historia av stor utsatthet och få eller inga valmöjligheter”.
Publicerad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Faktum är att enligt Petra Östergrens (författare till Porr, horor och feminister) forskning visar på det motsatta. Det blir svårt att föra en nyanserad debatt när forskningsbaserade resonemang ställs mot som i detta fall Miljöpartiets känsloargument och ideologiska påståenden. Vi måste våga ställa oss frågan ”vad är det som är fel med prostitution?”. Är prostitution moraliskt förkastligt i sig självt eller i vad den kan medföra?

Om prostitution är oacceptabelt i sig självt, eftersom en person säljer sig själv som en tjänst bör vi även fundera på att förbjuda all sorts porr, konst med nakna kroppar, modellering. Samhället bör även se över samtliga förvärvsarbeten då den anställda arbetaren förbinder sig genom ett avtal att sälja sin arbetskraft till arbetsgivaren.

Annons

Är det så att det är själva konsekvenserna av prostitution som är fel så bör legalisering av prostitution vara ett alternativ. De prostituerade kan känna sig mer trygga, engagera sig i fackförbund och ha egna företag. Kanske staten kunde tillgodose lagliga bordeller likt Tysklands modell.

Forskning pekar på att var tionde man köpt sex någon gång i sitt liv men ingen forskning visar på hur stor del av dessa köp som haft en ömsesidig attraktion i sitt affärsmässiga utbyte. Det man däremot vet är att flera av dessa köpare och prostituerade har haft en mångårig relation som är rent affärsmässig. Utan vare sig tvång eller utnyttjande.

När ska vi sluta prata om prostituerade och istället prata med dem?

Bör vi inte se dessa kvinnor som självständiga affärskvinnor istället för prostituerade offer?

Fredrik Thomasson

Nyanserad debattör

Annons
Annons
Annons
Annons