Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Öppna tandläkarmottagningen i Bräkne-Hoby!

Centralisering fungerar dåligt när det gäller sjuk- och tandvård. När personalen med tvång ska flyttas till större enheter blir konsekvensen istället att de slutar. Det utarmar landsbygden på värdefull service.
Bräkne-Hoby • Publicerad 1 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Folktandvården Bräkne-Hoby är just nu stängd till följd av tandläkarbrist.
Folktandvården Bräkne-Hoby är just nu stängd till följd av tandläkarbrist.Foto: Bosse Nilsson

Det fanns för inte så länge sedan tre stycken tandläkare på mottagningen i Bräkne-Hoby. Ledningen för tandvården i regionen beslöt att dessa tre skulle till centrala Ronneby då de behövde förstärkning. Alla tre tandläkarna slutade; en gick i förtida pension, en började i Småland och den sista gick på föräldraledighet. Alltså inga fler tandläkare till Ronneby.

Med lite eftertanke skulle dessa tre i stället kunnat förstärka tandvården på sin arbetsplats i Bräkne-Hoby.

Annons

Centraliseringen gav inte önskat resultat. Tänk efter före och diskutera med de anställa och om vad de vill. Det måste vara bättre för både arbetsmiljön och människor att låta dem arbeta där de trivs.

Det samma gäller för läkare på mindre enheter: tvinga inte dem att gå till större mottagningar. Små samhälle förtjänar inte att utarmas på det sätt som sker när inte de större kan rekrytera den personal de behöver. Vi i Bräkne-Hoby vill behålla vår läkarstationen och se att tandläkarmottagningen öppnar igen.

”Tänk efter före och diskutera med de anställa och om vad de vill. Det måste vara bättre för både arbetsmiljön och människor att låta dem arbeta där de trivs.”
Ann-Charlotte Johansson

Att alla säger sig vilja att landsbygden ska leva, visa det genom att inte utarma den på den service som trots allt finns kvar.

Ann-Charlotte Johansson, Bräkne-Hoby

Annons
Annons
Annons
Annons