Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pengarna ska gå till tandvården, inte till chefslöner

Det ska bli dyrare att gå till tandläkaren i Blekinge. Det innebär fler som inte har råd att gå till tandvården. Regionen borde istället spara pengar på höga löner till chefer som tvingas bort från sina befattningar.
Blekinge • Publicerad 1 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Politikerna har beslutat om dyrare tandvård i Blekinge. Fel väg att gå, menar insändarskribenten.
Politikerna har beslutat om dyrare tandvård i Blekinge. Fel väg att gå, menar insändarskribenten.Foto: Christian Hylse

Region Blekinge har upphandlat ett nytt journalsystem för Folktandvården tillsammans med några andra regioner. Kostnaden är på 210 miljoner. Det framgår inte vilken kostnad som ligger på Blekinge. Avtalet löper på sju år.

Frågan är om det upphandlats före eller efter den nya obligatoriska utbildningen och efter den nya inköps- och upphandlingspolicyn. Det är en policy som skulle komma till efter att en chef fått närmre en miljon utan att jobba.

Annons

Samtidigt kommer nyheten att tandvårdsdirektören tvingas lämna sin tjänst efter att betalat ut pengar till medarbetare på felaktigt sätt. Lönen på 95 500 kronor i månaden får han behålla i ett halvår. Därefter, under uppsägningstiden, bara 88 340 kronor i månaden.

Detta följer de riktlinjer regionen har som gäller alla som har ett tidsbegränsat chefsförordnande som avslutas, oavsett orsak. Varför? Är det inte dags att omförhandla förmånerna för högt betalda tjänstemän när regionen går med underskott, saknar personal och har köer till vården?

Samtidigt höjdes tandvårdsavgifterna i regionen med 4,85 procent med motiveringen att regionen följer referenspriserna. Avgifterna ska generera intäkter som ska täcka personal-, drifts- och kapitalkostnader som regionen inte ska finansiera inom allmän tandvård.

”I måndags tog Region Blekinge beslut om höjningen. Varför tog ingen upp vad det kostar regionen att bli av med tandvårdsdirektören?”
Inger Pilthammar, Medborgerlig samling

I måndags tog Region Blekinge ett beslut om höjningen. Varför tog ingen upp vad det kostar regionen att bli av med tandvårdsdirektören?

Fler har behov av tandvård men måste avstå på grund av kostnaden. Medborgerlig samling kommer att arbeta för att minska det stora ansvarslösa slöseriet med våra skattepengar.

Pengarna ska gå till vården och inget annat!

Inger Pilthammar, Medborgerlig samling

Annons
Annons
Annons
Annons