Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: ”Personal har rätt till skyddskläder”

I dessa Corona-tider har det beslutats att förbjuda folksamlingar. Den 1 maj är inget undantag. Det är det tillfälle varje år då arbetarrörelsen samlar ihop sig och ställer krav både på arbetsgivare och politiken.
Publicerad 6 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det behövs arbetsgivare som ser till att personalen har rätt utrustning när de arbetar, skriver Daniel Deleuran.
Det behövs arbetsgivare som ser till att personalen har rätt utrustning när de arbetar, skriver Daniel Deleuran.Foto: Johan Svensson

Många gånger är plakaten målade med utopiska samhällsförändringar, andra gånger med tydliga krav på den enskilda arbetsgivaren: ”Höj lönerna”.

I förra årets 1 maj-tåg gick min son med mig i paraden med ett enkelt budskap: ”Fler fröknar på förskolan”. Ett tydligt och otroligt viktigt budskap. Mer personal behövs i förskolan för att kunna uppnå en god arbetsmiljö. Nu var plakatet i ärlighetens namn ett plakat hans mamma hade pusslat ihop för att även han skulle få något att vifta med. Men ändå så rätt!

Annons

Hade 1 maj-tåget i år anordnats som planerats så är jag tyvärr rätt säker på att det övervägande budskapet inte hade varit skojfriska skyltar som ”fler fröknar i förskola” eller visionära budskap till politiken om ”6 timmars arbetsdag”

Nej, budskapet hade varit övervägande enkelt: ”Skyddskläder nu.”

Ett budskap som redan idag lanserats ut på sociala medier och i pressen men som inte verkar få fäste. I veckan som gått så har det gått att läsa att både i Kiruna och i Göteborg har Kommunals skyddsombud lagt skyddsstopp på vissa arbetsmoment för att arbetsgivaren inte säkerställt skyddsutrustning med hänvisning till de råd som Folkhälsomyndigheten ger.

Folkhälsomyndigheten har möjligtvis rätt i sina bedömningar. Men då rekommendationerna ändras från vecka till vecka så är det inte lätt för den enskilde att hålla koll på vad som är korrekt. Då behövs det arbetsgivare som tar beslut som tryggar upp verksamheten och sin personals oro och säkerställer att skyddsutrustning finns på plats i alla lägen. Skyddsutrustning som personalen ska känna sig trygg med.

Allt annat är oacceptabelt!

Daniel Deleuran

Ordförande Kommunal Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons