Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Personal i äldreomsorgen måste prioriteras vid coronatester

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, ser med stor oro hur coronasmitta sprider sig till äldreomsorgen i landet. Enligt medier har covid-19 konstaterats på vart tredje äldreboende i Stockholm. Även Blekinge har drabbats.
Publicerad 12 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De mest sköra äldre måste skyddas, kräver PRO Blekinges ordförande Bernth Johnson tillsammans med ordförandena i PRO:s övriga 25 distrikt.

– Kommunerna har det yttersta ansvaret. Det måste finnas tillgång till skyddsutrustning för personalen, klara rutiner och att personalen får rätt utbildning, säger Christina Tallberg, ordförande PRO. Det är lika viktigt på äldreboenden som hos hemtjänsten. De som behöver äldreomsorg är bland de allra sköraste. Äldre bör inte heller få besök av för många olika personer från hemtjänsten i sina hem.

Annons

– Personalen inom hemtjänsten och på äldreboenden gör varje dag ett fantastiskt jobb, men måste ha rimliga förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete. Kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar, säger Christina Tallberg.

PRO anser att testning av smitta måste prioriteras bland anställda på äldreboenden och hos hemtjänsten på samma sätt som inom sjukvården.

– Anhöriga måste få känna trygghet. De oroas mycket när de inte längre får besöka nära och kära. Det är därför ännu viktigare att personalen kan hjälpa till med kontakterna mellan familjemedlemmar per telefon eller digitalt, avslutar Christina Tallberg.

Bernth Johnson instämmer. Det är viktigt att personalen ges tid till att stötta i kontakten mellan våra äldre och anhöriga. Även om många av våra medlemmar är vana vid digital teknik och skypar med barn och barnbarn så är det digitala utanförskapet fortfarande relativt stort bland våra äldre pensionärer.

Christina Tallberg

Ordförande PRO Riksorganisation

Bernth Johnson

Ordförande PRO Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons