Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Recension: Skör demokrati

Tankar efter att ha läst boken ”Skör demokrati. Det öppna samhällets motkrafter i svensk offentlig debatt, kultur och forskning”, utgiven av Fri Tanke och med Sten Widmalm och Thomas Persson som redaktörer:
Demokrati • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur går det med demokratin och friheten vid nästa smittvåg?
Hur går det med demokratin och friheten vid nästa smittvåg?Foto: Johan Nilsson/TT

I en demokrati skapas ”utrymme för variation, pluralism och egensinnigheter som måste få ta plats – annars är det ingen demokrati”. Samtidigt visar bidragen i den här boken hur svårt det är att hantera kriser och dramatiska samhällsförändringar. Det viktigaste budskapet i boken Skör demokrati är att vi tycks få allt svårare att resonera med varandra när kriser slår till.

I boken varvas det jag som pensionär är glad att åtnjuta med olika mer eller mindre skrämmande scenarier. Min pension kommer på utsatt datum, jag är fri att besöka vårt välfungerande kommunala bibliotek. Samtidigt registrerar jag i Skör demokrati en stigande grad av alarmism gällande tillståndet i demokratin som jag inte känner i min vardag i den medelstora stad där jag bor.

Annons

Men tänk om jag bedrar mig om demokratins tillstånd! Tänk om byråkratierna tillvällar sig allt mer makt och inflytande i kraft av sin position, när de sysselsätter sig med att bearbeta förslag, ibland med, ibland mot, de folkvalda och medborgarna! Och tänk om jag avtrubbas i min iver att slå ner på orostecknen i samhället omkring mig.

”Tänk om byråkratierna tillvällar sig allt mer makt och inflytande i kraft av sin position, när de sysselsätter sig med att bearbeta förslag, ibland med, ibland mot, de folkvalda och medborgarna!”
Lennart J. Lundqvist

Det saknas verkligen inte alarmerande exempel. För den som inte är bekant med fenomenet ”cancelkultur” och dess innebörd kan det räcka med att det kan leda till allt från utfrysning på arbetsplatsen till mobbning och ren förföljelse, och avskedande som innebär att man mister sin plats, och i värsta fall blir betraktad som paria.

I det avslutande kapitlet tar bokens redaktörer upp frågan om det finns en ”smärtgräns” för demokratin. Den smärtgränsen befinner sig där vi varit för något eller några år sedan, säger redaktörerna och pekar på pandemin: ”Demokratins största svaghet ligger i dess största värde – nämligen friheten.”

Var blir den friheten av, när vi kanske drabbas av en ny smittvåg? Exemplet Kina innebär inte precis någon lösning, med dess drakoniska metoder.

Men vi har i västvärlden förhoppningsvis lärt oss av något av covid-pandemin? Så att vi är medvetna om var demokratins smärtgräns går, när en ny smittvåg kommer.

Lennart J. Lundqvist

Annons
Annons
Annons
Annons