Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen marscherar i otakt

Knappast någon karlskronit har väl missat den stora stora marinövningen Swenex som nyligen avslutats, och även om Aurora 20 - som bland annat skulle hållits nere i vårt underbara landskap - ställdes in på grund av av pandemin övar Försvarsmakten om än i reducerad form.
Publicerad 3 juni 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver visa betydligt mer förståelse för och stödja Marinens tillväxt”, skriver Kristdemokraterna i Karlskrona.
”Vi behöver visa betydligt mer förståelse för och stödja Marinens tillväxt”, skriver Kristdemokraterna i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Att övning och beredskap upprätthålls är en förutsättning för att vår anorektiska Försvarsmakt skall kunna upprätthålla de färdigheter som krävs i vår allt mer oroliga omvärld.

Trots rådande pandemi skall man inte glömma bort att världen och då speciellt runt Östersjön är farligare än på mycket länge, ett faktum som tyvärr verkar fallit i glömska.

Annons

När en enig försvarsberedning förra året lade fram sitt förslag för nytt försvarsbeslut innehöll den konkreta och helt nödvändiga förstärkningar till Försvarsmakten men, när denna sedan läggs på regeringens bord så backar Socialdemokraterna som vanligt undan och förhalar, skär ner och bantar ett redan nerbantat förslag, detta trots att de socialdemokratiska ledamöterna i försvarsberedningen skrev under förslaget och stöttar dess intentioner.

Detta beteende har tyvärr blivit en tradition allt sedan Berlinmurens fall med de fatala försvarsbesluten 2000 och 2004 i färskt minne för varje karlskronit.

KD´s försvarspolitiska program stakar ut en väg där vi 2030 har en försvarsbudget som motsvarar 2 procent av BNP vilket de flesta Natoländer snabbt är på väg mot. Vi gör detta för att Sverige inte längre skall vara det säkerhetshål i Östersjöområdet som våra grannar pekar ut oss som och för att på allvar kunna ha ett försvar som ger den tröskeleffekt vi behöver.

I detta program finns bland annat stora förstärkningar till Marinen med exempelvis nya korvetter och fler ubåtar men också ytterligare ett Amfibieregemente, varför inte i Karlskrona?

Karlskrona är en örlogsstad och dess historia är nära sammankopplad med Marinen och fartygsbyggande. Marinen är även en av de största arbetsgivarna i kommunen och vi måste göra allt för att det så skall förbli.

Den minoritet som styr kommunen inte alls lika aktiv som man kunde önska och vi behöver visa betydligt mer förståelse för och stödja Marinens tillväxt i denna den vackraste av städer.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson, ordförande

Thobias Jemjeby, ersättare drift & servicenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons