Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: Fira 14 maj

Replik på Gunnar Olofssons insändare i Sydöstran den 21 december, ”Högtidlighåll minnet av Al-Nakba”.
Israel och Palestina • Publicerad 4 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Israeliska premiärministern Benjamin ”Bibi” Netanyahu.
Israeliska premiärministern Benjamin ”Bibi” Netanyahu.Foto: Scanpix

Gunnar Olofsson är en mästare på att förvränga historiskt bestyrkt fakta i Israel-Palestinakonflikten. Han lägger fram en mängd onyanserade och osanna påstående som det inte ges utrymme här att vederlägga helt och fullt. Men följande påståenden vill jag bemöta:

Gunnar Olofsson hyllar FN:s generalförsamlings 'ja' till ett officiellt firande för den 15 maj nästa år till minne av det ”Nakba”, katastrofen, som man i Mellanöstern kallar. Det beslut som just FN beslutade i november 1947 var att det judiska folket skulle få sitt självklara hemland tillbaka. Han påstår vidare att judiska terrorgrupper då fördrev minst 750 000 palestinier från deras mark när Israel skapades den 14 maj 1948. Det är märkligt hur vissa saker kan vändas helt upp och ner och ändå uppfattas som ”sanning”.

”De som menar sig vara upplysta och stå för mänskliga rättigheter och internationell lag, borde den 14 maj, nästa år, fira Israels överlevnad.”
Ingvar Nilsson, Israelgruppen i Karlshamn
Annons

Beträffande påståendet att judiska terrorgrupper fördrev 750 000 palestinier: Det var en liten del som blev direkt bortdrivna av judar. De flesta flydde på egen hand samt på uppmaning från sina arabledare med förutsatsen att det krig som sex arabländer startade dagen efter utropandet av staten Israel skulle vinnas på några få dagar. Därefter skulle civilbefolkningen återvända till ett erövrat arabland.

Men flyktingproblemet är enbart de arabiska ländernas ansvar. De valde att gå ut i ett krig som de förlorade.
 De som menar sig vara upplysta och stå för mänskliga rättigheter och internationell lag, borde den 14 maj, nästa år, fira Israels överlevnad.

Ingvar Nilsson, Israelgruppen i Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons