Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: Krupa blottlägger sina egna fördomar

"Otydliga värderingar i Olofström " är rubriken från Patrik Krupa. Man kan ju konstatera att det är "tydliga värderingar" från Patrik Krupa.
Publicerad 5 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tamam Abou Hamidan (S) skriver att Patrik Krupas frågor ger svar – om honom själv.
Tamam Abou Hamidan (S) skriver att Patrik Krupas frågor ger svar – om honom själv.Foto: Jan-Erik Martinsson

Patrik Krupa, gruppledare för Moderaterna i Olofström, visar med sin insändare vilka problem vi fortfarande har i vårt samhälle. Krupa generaliserar och fördummar, framförallt mig som politiker. Han visar även vilka förutfattade meningar han har.

Krupa skriver att jag representerar den muslimska världen eftersom jag kommer från Palestina. Intressant! Hur kan han veta att jag är muslim?

Annons

I Palestina finns både muslimer, kristna, judar och ateister. Det handlar om att sluta döma andra människor, sluta ta för givet hur en människa är utifrån sitt ursprung, sitt kön och så vidare. Bara för att jag är en palestinsk-svensk kvinna behöver inte det per automatik betyda att jag är si eller så och stöpt i samma form som alla andra invandrare. Invandrare ska inte ses som en homogen grupp utan som helt olika individer med olika förutsättningar.

Anledningen till att jag har lyckats ”trots” att jag är en invandrad kvinna beror på att jag tillhör ett politiskt parti som tror på att alla människor har lika värde. Det socialdemokratiska partiet ser mig som en individ och har lyssnat på mig utifrån det. Inte utifrån att jag är en invandrad kvinna från Palestina.

”Gruppledaren Patrik Krupa behöver rannsaka sig själv och de fördomar och andra negativa åsikter han har mot framförallt invandrare. Lägg därtill kvinnor och muslimer från ett land som Palestina.”

Om jag hade tillhört det politiska parti som Patrik Krupa företräder, Moderaterna, kan jag garantera att jag inte kommit långt med tanke på alla dessa fördomar som finns hos Patrik Krupa.

Gruppledaren Patrik Krupa behöver rannsaka sig själv och de fördomar och andra negativa åsikter han har mot framförallt invandrare. Lägg därtill kvinnor och muslimer från ett land som Palestina.

Det är ingen hemlighet att jag är tydlig i mina värderingar. Patrik Krupa borde besökt Kvinnodagen i Olofström och lyssnat på mitt tal. Då hade han förstått att jag som kvinna och politiker gör allt som står i min makt att föra en kamp mot våld i nära relationer och då framförallt mäns våld mot kvinnor och även det våld som är hedersrelaterat.

Det är ett stort problem i det samhälle vi alla vill verka och bo i när Patrik Krupa vill förbjuda slöjan. Ingen annan människa eller politiker ska ha bestämmanderätt över en annan människa. Framförallt inte en kvinnas kropp.

En kvinna kan välja att bära slöja eller ta på sig en kort kjol en fredagskväll. Det ska inte Moderaternas gruppledare Patrik Krupa bestämma.

Innebörden i att: ”alla ska med” betyder att oavsett vilket kön du har, hur du identifierar dig som person, din sexuella läggning, din sociala tillhörighet eller din sociala bakgrund så är du lika mycket värd som vilken annan människa som helst. Det hade Patrik Krupa förhoppningsvis förstått om han läst mer än endast inledningen på den meningen.

Vi är inne i år 2022 och vi bor i Sverige. Därför ska vi ha rätt att älska vem vi vill och gifta oss med vem oavsett sexuell läggning. I Sverige ska de svenska värderingarna stå allra högst upp.

Grunden till demokrati är yttrandefrihet. Alla ska vi ha rätt att säga vad vi tycker och tänker även om det handlar om att kritisera olika religioner. Vi ska kunna teckna karikatyrer av profeter, bränna böcker på bål och uttrycka det vi innerst inne känner. Det är viktigt att bevara vår demokrati. Om yttrandefriheten tunnas ut leder det till förödande konsekvenser.

Annons

Vad är huvudproblemet med Patrik Krupas frågor till mig? Jo, att jag som den invandrade kvinnan från Palestina ständigt blir bemött med fördomar. Varför ska jag behöva hävda mig och mina åsikter utifrån mitt ursprung? Sådana dumheter är farligt på sikt och leder till än mer segregation i Sverige och bidrar till ännu mer fördomar och förutfattade meningar om än den ena än den andra.

Människors olikheter borde ses som en tillgång istället för så som det gör i dag. Problem. I dag, år 2022 är det än mer viktigt att hålla ihop och tillsammans reda ut de allvarliga problem som skapats i vårt land de senaste tjugo åren. Framförallt när det gäller högerextremismen och all gängkriminalitet vars syfte är att förstöra med målet att sakta men säkert bryta ner vårt samhälle. Vi alla borde hysa hopp om att vända den negativa utvecklingen och satsa på att förbättra samhället och med gemensamma krafttag stärka Sverige och öka tryggheten för alla vi som lever och bor här.

Tamam Abou Hamidan

Annons
Annons
Annons
Annons