Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: På vilken sida är du?

Som gammal Karlshamnare blir jag glad för all uppmärksamhet i Blekingepressen, som nu senast i Sydöstrans ledarkrönika, ”Nämn inte Rosa Parks”, den 1 maj, skriven av Ayman Fares.
Blekinge • Publicerad 4 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Civil olydnad kan vara ett sätt att stärka demokratin, menar skribenten.
Civil olydnad kan vara ett sätt att stärka demokratin, menar skribenten.Foto: Privat

Det behövs, för läget är verkligen akut. När Johan Rockström säger att detta årtiondet avgör mänsklighetens framtid så är det inte tomma hot. FN’s generalsekreterare skräder heller inte orden när han säger att vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen.

”Det är alltså inte kunskap som saknas utan handling. Resultatet av de senaste regeringarnas klimatpolitik, oavsett färg, är fullständigt katastrofal. Våra egna myndigheter totalsågar politikernas agerande.”
Pontus Bergendahl, Återställ Våtmarker

Det är alltså inte kunskap som saknas utan handling. Resultatet av de senaste regeringarnas klimatpolitik, oavsett färg, är fullständigt katastrofal. Våra egna myndigheter totalsågar politikernas agerande.

Annons

Istället försöker partierna måla upp en bild av Sverige som ett föregångsland när vi i verkligheten släpper ut 30% mer växthusgaser per person än världsgenomsnittet. Gapet mellan vad forskarna säger och vad politikerna gör är så stort att tusentals forskare går ut och limmar fast sig på banker och stoppar trafik. I Sverige slänger forskare färg på finansdepartementet i ren desperation.

Fredlig civil olydnad har alltid varit en nödvändig del av den västerländska demokratin när det parlamentariska systemet fallerar. Vi hade inte haft allmän rösträtt utan modiga människor som stod upp för vad som var rätt och riktigt.

I USA såg vi på 50 talet ett politiskt låsning där en vit majoritet kunde förtrycka en mindre svart minoritet. Det ansågs vara politiskt självmord att engagera sig i frågan. Det parlamentariska dödläget gjorde att det förtryckande systemet kunde fortgå. Det var bara genom medborgarrättsrörelsens fredliga aktioner som en förändring i det amerikanska samhället blev möjligt. Vi har en liknade låsning idag. Det finns inget parti i riksdagen som vågar berätta hur illa det är och vad som krävs av oss alla.

Rosa Parks var inte omtyckt på sin tid. Hatet och dödshoten när hon störde vanliga medborgare på bussen var enormt. Från fängelset i Birmingham skrev Martin Luther King att de moderata krafterna som håller med i sak men motsätter sig deras metoder var ett värre motstånd än Klu Klux Klan.

På samma sätt får vi idag hat och hot för våra aktioner. Det stoppar oss inte för vi är inte heller i någon popularitetstävling, vi har ett jobb att göra. Vad som är glädjande är att vi vinner i sak. Efter ett år av motorvägsblockader visar nu en SIFO-undersökning att 75% av svenska folket tycker att det är bra åtgärd att återskapa våtmarker för klimatets skull.

Att fredlig civil olydnad fungerar bekräftas också av många forskare som studerar sociala rörelser och en statlig utredning pekar på att det kan stärka demokratin i Sverige.

Vi har visat på ett hopp, en möjlighet till förändring. Vi står alla inför ett existentiellt och moraliskt val. Kommer du motarbeta den förändring vi påbörjat, kommer du att stå tyst bredvid eller kommer du agera?

Jag har bestämt mig och gick direkt ut på gatan och demonstrerade när jag blev släppt från fängelset trots hot om ännu ett fängelsestraff.

Pontus Bergendahl, Talesperson Återställ Våtmarker

Annons
Annons
Annons
Annons