GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Överdödligheten större på kommunala boenden

I en insändare, Sydöstran 26 juni använder Alf Ronnby coronapandemin för såväl lögner som misstänkliggörande av såväl privata omsorgsgivare som näringslivet i sin helhet.
Publicerad 29 juni 2020 • Uppdaterad 29 juni 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För det första så är det direkt felaktigt att corona skulle vara överrepresenterat på privata äldreboenden i Stockholm. Stockholms stads egen undersökning visade inga skillnader alls. Dessutom är överdödligheten inom storstadsregionen något högre på kommunala äldreboenden i jämförelse med privata (SVT 2/6). Coronapandemin lämpar sig illa för att angripa privata aktörer och individens rätt att göra egna val.

När Ronnby ger sig in på näringslivet och kopplingen till corona blir det helt obegripligt. ”Det är talande att nästa alla partier (utom V) nu tala tyst om att näringslivet ska fixa krisen”, skriver Ronnby. När efterfrågan viker och företagen blöder ska man dessutom ”fixa krisen”! Få länder är så exportberoende som Sverige och när den globala efterfrågan sjunker handlar det om företagens överlevnad. Staten har all anledning att stötta näringslivet. Utan företag heller ingen offentlig sektor som kan ge oss den grundtrygghet som vi alla behöver. Eller menar Ronnby att staten ska ta över företagen? I så fall förskräcker erfarenheterna världen över. En liberal marknadsekonomi har visat sig överlägsen alla socialistiska experiment.

Coronapandemin är tragisk nog. Använd den inte till ideologiskt trams och sprid inte vanföreställningar som skapar ytterligare oro!

Ronny Karlsson

Trummenäs