Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skydda utsatta barn i coronakrisen

För många barn innebär coronakrisen och isoleringen i hemmet ökad risk för våld. Nu måste samhället agera för att barnen ska känna trygghet i denna samhällskris.
Publicerad 9 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barn riskerar att hamna i kläm när de mer och mer isoleras i hemmet, enligt Liberalerna.
Barn riskerar att hamna i kläm när de mer och mer isoleras i hemmet, enligt Liberalerna.Foto: Anton Hedberg

Sverige ska vara ett tryggt land för barn att växa upp i. Ändå ser vi hur barn blir allt mer utsatta. Bris senaste årsrapport visar att antalet samtal om våld har ökat med över 30 procent. I Blekinge anmäldes 2019 drygt 250 misshandelsbrott mot barn under 15 år, varav i Karlshamn 47 fall, i Karlskrona 105 fall, i Ronneby 63 fall, i Sölvesborg 19 och i Olofström 19 fall. Alla misshandel mot barn under 15 år! Och siffrorna tycks öka efter coronasmittans utbrott.

Sedan coronakrisens start har antalet barn som söker hjälp ökat, menar barnrättsorganisationer. Man ser att förövare utnyttjar situationen för att söka upp sårbara barn. Och att barn och unga är fast i hemförhållanden som präglas av våld, övergrepp och missbruk.

Annons

Coronakrisen innebär att många barn drabbas av ökad oro, rädsla och risk för våld och utsatthet, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Liberalerna kräver därför att samhället agerar kraftfullt för att skydda barnen.

Flera organisationer, som exempelvis BRIS, Ecpat, GAPF och Unizon (som samordnar ungdoms- och tjejjourer) spelar en viktig roll för att lyssna till de utsatta barnen och lotsa dem till ansvariga myndigheter. Liberalerna föreslår att 100 miljoner kronor avsätts för organisationer inom civilsamhället som stödjer utsatta barn och unga.

Det behövs även en riktad informationssatsning gentemot barn och unga. Det är viktigt att MSB skyndsamt tar fram riktad information till barn. En sådan kampanj kan med fördel gå ut via digitala kanaler med en hög närvaro av barn och unga, samt på flera språk. Information måste även anpassas till barn med funktionsvariationer. Alla barn har rätt till information.

Coronakrisen är främst en epidemiologisk kris där människor insjuknar och avlider. Vi ska göra allt i vår makt för att vården har förutsättningar att ta hand om de sjuka. Företagen som nu blöder måste få stöd och människors jobb ska skyddas.

Tillsammans måste vi även göra allt som står i vår makt för att säkerställa att varje barn känner trygghet i den lilla världen, även när den stora världen genomgår en kris.

Bodil Frigren Ericsson

Gruppledare

Liberalerna Karlshamn

Lena Mahrle

Vice gruppledare

Annons

Liberalerna Ronneby

Emanuel Norén

Vice gruppledare

Liberalerna Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons