Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Socialdemokraterna – 40 procent inom räckhåll?

Det socialdemokratiska valresultatet i riksdagsvalet 2022 landade på 30 procent. Går det att öka till 40 procent 2026 eller vid nyval? Självklart! Men hur?
Socialdemokraterna • Publicerad 2 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan Socialdemokraterna nå 40 procent i nästa val?
Kan Socialdemokraterna nå 40 procent i nästa val?Foto: Henrik Montgomery/TT

För det första, bredda politiken med inslag från regeringsunderlagets politik så att regeringsunderlagets väljare finner socialdemokratin attraktiv. Det handlar om regeringsunderlagets politik inom områden som integration, rättsväsende, försvar och utbildning. Sådan politik som ryms inom socialdemokratisk ideologi. Det underlättar även samarbete med nuvarande regeringsunderlags partier och centern efter nyval eller valet 2026.

För det andra, motsvarande sker även med politik från vänstern, centern och miljöpartiet. Då kan socialdemokratin attrahera deras väljare, men med politik som inte stöter bort regeringsunderlagets väljare, som berörts ovan.

Annons

För det tredje, leverera. Socialdemokratin har makten i kommuner och regioner, som Region Blekinge. Helt nödvändig att visa på konkreta resultat av maktinnehavet som gör skillnad i invånarnas dagliga liv. Handlar om kortare sjukvårdsköer, bostadsbyggande, integration, skola. På valdagen röstar väljaren utifrån egen situation, jämför vad Socialdemokraterna uppnått i Västerbotten med andra politiska alternativ.

Jag är övertygad om att det som jag har beskrivit ovan är nödvändigt för att socialdemokratin åter ska nå regeringsinnehavet, men med stabil majoritet.

Resultat av ovanstående blir socialdemokrati som breddas avseende väljare och medlemmar. Här tänker jag på att nya väljar- och medlemsgrupper tillkommer. Exempelvis från innerstäderna och villaförorterna. Följden är att sociala bredden ökar inom socialdemokratin. Något som jag menar måste bejakas och betraktas som politiskt berikande i att utveckla Socialdemokraterna till 40-procentsparti. Därtill, basen för att välja förtroendevalda ökar, vad gäller kompetens och livserfarenheter.

Genom att väljar- och medlemsbasen utökas främst till regeringspartiernas och centerns nuvarande väljare och medlemmar kan den socialdemokratiska politiken breddas till sådan politik med rötter i socialliberalism och liberalism som är kompatibel med Socialdemokratisk ideologi. Socialdemokratin breddas till en bred politisk plattform med politik från vänster till liberalism. Även detta måste bejakas och accepteras internt.

”Jag är övertygad om att det jag har beskrivit är nödvändigt för att socialdemokratin åter ska nå regeringsinnehav, med stabil majoritet.”
Peter Tovman

För att bredda Socialdemokraterna till 40-procentsparti gäller: dels att dagens socialdemokratiska politiker i Blekinge och i övriga landet fokuserar på pragmatism, bejakar socialliberala och liberala politiska inslag, dels att partiet levererar politisk nytta i Blekinge.

Sammantaget är detta den enda vägen att bli ett 40-procentsparti med stabil politisk bas för regeringsinnehav 2026 eller vid nyval.

Peter Tovman, medlem i Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons