Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Statskupp genomförd i Bolivia

ÖB i Bolivia, Williams Kaliman, har uppmanat president Evo Morales att avgå. Morales besegrade sin motståndare i presidentvalet med mer än tio procents övervikt.
Publicerad 11 november 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enligt konstitutionen behövdes då ingen andra valomgång men för att tillmötesgå oppositionen bjöd Morales in utländska observatörer för kontrollräkning. Innan räkningen ens var slutförd krävde OAS nyval. Då utlyste Morales nyval. Men högern ville inte ha något sådant. De ville inte ha dialog, de ville inte ha val.

Fascisterna föredrog att ta makten med våld. De har misshandlat meningsmotståndare, de har bränt deras hem, de har bränt ner vallokaler och offentliga byggnader och anfallit redaktioner. Kaliman sällar sig till den sorgliga skaran av militärer som infört diktatur i Latinamerika: Videla, Banzer, Pinochet, för att ta några ur högen.

Annons

Månader av planering från de inhemska oligarkerna i maskopi med USA-imperialismen har tillfälligt givit resultat. Demokratin och folkviljan är kastad på sophögen. Latinamerika upplever ännu en militärkupp. Västvärlden har bidragit till detta genom tystnad och medlöperi.

Camacho, kuppledaren, fascisten och mångmiljonären från Santa Cruz, har setts komma och gå i regeringspalatset. Polischefen Yuri Calderon hakade på och krävde också Morales avgång.

Evo Morales har i söndags, den 10 november, avgått. Vi är övertygade att det bolivianska folket inte kommer att acceptera detta övergrepp. Kampen är inte slut.

Ulf Bjerén

Zoltan Tiroler

Svensk-Kubanska Föreningen

Annons
Annons
Annons
Annons