Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stöd till företag – så att aktieägarna får sitt

I skuggan av corona har två svenska storföretag skämt ut sig rejält. Det första är Volvo. Detta företag som inte gjort sig känt som någon beredvillig skattebetalare kräver att skattebetalarna ska finansiera deras kris genom att finansiera permitteringar.
Publicerad 15 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Aktieutdelning och vapenleverans i krisen retar Anders Englesson.Foto: Johan Hultgren

Ägarna vill att Volvo ska gå skadeslösa eftersom 11,7 miljarder planeras utdelas till aktieägarna. I praktiken innebär det att skattebetalarna ger bidrag till aktieägarna. Efter hård kritik drog Volvos ledning tillbaka förslaget om en extrautdelning till aktieägarna på totalt 16 miljarder, men den ordinarie utdelningen på nästan 12 miljarder är alltså oförändrad.

Tydligen har ägarna inget ansvar för krisen, det läggs på staten och därmed skattebetalarna.

Annons

Företagarorganisationen Svenskt näringsliv går i bräschen för skattestöd när kapitalismen nu visat sig oduglig på att klara av coronakrisen. De kräver i kör med högerpartierna att staten ska subventionera så till den grad att det blir lönsamt att permittera. Det är samma Svenskt Näringsliv vars VD skröt med att han smet från skatt och frågade i stället provocerande ”vad få jag för de pengarna?”.

Volvos bolagsstämma är nu uppskjuten till juni, men förslaget att låta skattebetalarna finansiera aktieutdelningen kvarstår. Det är inget annat än skamligt.

Det andra svenska storföretaget som skämt ut sig är Saab. Nyligen hölls deras bolagsstämma och där förelåg en motion som krävde att företaget skulle sluta sälja vapen till krigförande länder. Bakgrunden var att det avslöjats att Saabs stridslednings- och radarsystem används för att blockera transporter av förnödenheter till behövande i Jemen med svält och död som resultat. Saab säljer ju som bekant vapen till den våldsamma medeltidsdiktaturen Saudiarabien som ligger i krig med Jemen som är ett av de fattigaste länderna i världen. Kriget bedöms av FN vara den värsta humanitära katastrofen i dag.

Ägarna till Saab fick alltså möjligheter att stoppa denna vapenexport, men röstade ner motionen. Motiveringen var exporten inte stred mot ”svenska intressen”.

Det ligger alltså i linje med ”svenska intressen” att understödja detta fruktansvärda krig. Det ligger alltså i linje med ”svenska intressen” att profitera på krig och död.

Saabs ägare har i alla fall tydligt sagt att det är så de tycker.

Anders Englesson

Köksbordspartiet

Annons
Annons
Annons
Annons