Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stoppa krig och sanktioner – bekämpa covid-19

En stor del av världens befolkning lever i dag i länder som utsätts för blockader och sanktioner av USA, i de flesta fall med efterföljd av EU och Sverige. Den allmänna medvetenheten om denna folkrättsstridiga och inhumana ekonomiska krigföring är i Sverige låg.
Publicerad 15 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I samband med viruspandemin har FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet var för sig krävt att sanktionerna upphör för att kunna bekämpa covid-19.

I ett tal 23 mars till G20-gruppen kräver Guterres att sanktioner som förhindrar medicinsk hjälp till länder omedelbart hävs. Han kräver globalt eldupphör, upphörande av alla fientliga aktiviteter (läs smittspridande krigsövningar) och i stället samarbete och solidaritet för att bekämpa covid-19.

Annons

Michelle Bachelet kräver i ett pressmeddelande 24 mars att sanktionerna mot Iran och andra länder som Venezuela, Kuba, Nordkorea och Zimbabwe upphör under denna ”avgörande period” av pandemin.

I en artikel i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet 18 mars varnas för att låta historien upprepa sig och nämns särskilt de mer än en halv miljon irakiska barn som tilläts dö till följd av FN:s säkerhetsråds sanktioner på 1990-talet och de 40 000 dokumenterade dödsfallen i Venezuela av USA:s belägring under bara ett år 2017-18. Det globala hälsosamhället bör, enligt artikelförfattarna (Takian, Raoofi, Ardebili), betrakta dessa sanktioner som krigsförbrytelser.

President Trump frånträdde 8 maj 2018 ensidigt FN:s säkerhetsråds enhälliga och bindande resolution om Iran och införde hårda sanktioner. Trots att Irans sjukvårdssystem är relativt tåligt har sanktionerna orsakat stor skada och försvårar kampen mot pandemin.

Syrien hade före det av USA initierade terrorkriget ett hälso- och sjukvårdssystem av europeisk standard. 14 april 2018 bombade USA Syriens viktigaste farmakologiska forskningscentrum och läkemedelsfabrik i Barzeh. I kombination med sanktionerna har detta haft svåra följder för läkemedelsförsörjningen och orsakat oräkneliga indirekta dödsoffer.

23 mars rapporterade Syriens hälsominister det första fallet av covid-19. Sanktionerna måste upphöra så att Syrien kan öka sin förmåga att möta den smittspridning som väntas.

Utrikesminister Ann Linde bör i vår rösta mot en förlängning av EU:s sanktioner mot Syrien och därmed tvinga EU att upphäva dem. I EU krävs enighet för att fortsätta sanktionerna. Sveriges röst betyder mycket.

Att blunda för lidandet och underordna Sverige våldets barbariska världsmakt är en skamlig utrikespolitik vars konsekvenser synliggörs i dessa coronatider!

Ulf Bjerén

Annons
Annons
Annons
Annons