Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stor risk släppa fram Kristersson, M

Pågående förhandlingar om regeringsbildningen handlar i högsta grad om ideologi. För mig som övertygad socialliberal finns det inget utrymme för att på något sätt komma i beroendeförhållande till Sverigedemokraterna (SD).
Publicerad 9 januari 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att släppa fram Ulf Kristersson innebär ett stort risktagande. Jimmie Åkesson har tydligt markerat att han inte accepterar någon regering som ställer SD utanför allt inflytande, skriver Ronny Karlsson i Trummenäs. Foto: Henrik Montgomery / TT
Att släppa fram Ulf Kristersson innebär ett stort risktagande. Jimmie Åkesson har tydligt markerat att han inte accepterar någon regering som ställer SD utanför allt inflytande, skriver Ronny Karlsson i Trummenäs. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ett parti som ser liberalismen som sin huvudmotståndare. Ett parti vars partiledare som tycker att valet mellan Ungerns regeringschef Victor Orban och Frankrikes president Macron är egalt.

Ett parti som vill isolera Sverige med utträde ur EU och som bygger sin ideologi på nationalism och populism. Ett parti vars rötter präglas av rasism och främlingsfientlighet. Ett sådant parti ser jag som en motpol till liberalismen – en ideologi med frihet, öppenhet och internationell solidaritet som grundmarkörer.

Annons

Liberalerna är idag splittrade och kommer på söndag att definitivt ta ställning i regeringsfrågan. Att släppa fram Ulf Kristersson innebär ett stort risktagande. Jimmie Åkesson har tydligt markerat att han inte accepterar någon regering som ställer SD utanför allt inflytande.

För en gångs skull håller jag med honom. En regering med (M) och (KD) vid rodret riskerar att gång på gång få ta ställning till (SD:s) krav på acceptans alternativt att de fäller regeringen. I stället behöver Sverige idag en regering som kan verka under hela mandatperioden och med liberalt inslag.

Liberalerna bör därför inte låta (S) ensamma eller tillsammans med (MP) bilda regering. Mycket tyder på att (S) hitintills har gjort betydelsefulla eftergifter för liberala krav. Men för att garantera att hela mandatperioden ska präglas av mittenpolitik med liberala förtecken måste också (L) ingå i regeringen.

Uppgörelser i riksdagen om ett samarbete i enskilda frågor är inte tillräckligt. Att kontinuerligt få inflytande på propositioner och helheten i politiken gagnar såväl liberalismen som regeringens förmåga att verka under hela mandatperioden.

Den optimala regeringsbildningen inkluderar självfallet även (C). Men ställer sig (C) utanför regeringen – och inte ger sitt stöd för en (M) och (KD)-regering – finns det ändå goda förutsättningar för en liberal och mittenorienterad politik.

Ronny Karlsson, Trummenäs

Annons
Annons
Annons
Annons