Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Studieförbundens framtid på andra sidan corona

Covid-19-pandemin innebär stora utmaningar och påfrestningar för både oss som individer och samhället som helhet. Många av våra vanliga aktiviteter rinner ut i sanden när vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En stor del i mångas vardag är föreningslivet och alla möten i det. Studieförbunden är en stor och viktig del av denna verksamhet.
Publicerad 8 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbunden ställer om verksamheten under corona, men tappar intäkter. Man vädjar till kommuner och regionen om att låta 2020 bli ett undantag när kommande bidrag ska fördelas.
Studieförbunden ställer om verksamheten under corona, men tappar intäkter. Man vädjar till kommuner och regionen om att låta 2020 bli ett undantag när kommande bidrag ska fördelas.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Studieförbunden i Blekinge har en stor verksamhet med studiecirklar och kulturprogram, ofta tillsammans med de hundratals föreningar och grupper som är medlemmar hos eller samarbetar med de tio studieförbunden. Tillsammans samlade man 29 560 deltagare i olika studiecirklar och arrangerade 6 597 kulturprogram med 385 000 deltagare i fjol.

När många aktiviteter nu går i stå så ställer inte studieförbunden in – man ställer om. Huvuddelen av verksamheten sker i fysiska möten mellan människor vilket ju inte låter sig göras i någon större omfattning nu. Därför arbetar studieförbunden med att genomföra så mycket som möjligt i digital form. Det kan vara grupper som möts på Skype eller andra plattformar, det kan vara kulturprogram som streamas på Youtube eller andra kanaler. Uppfinningsrikedomen är stor för att fortsätta vara en mötesplats och bryta isolering och erbjuda gemenskap i en tid av oro.

Annons

Men det kan inte undvikas att 2020 blir ett annorlunda år. Vi ser stora tapp i intäkter som deltagaravgifter till exempel samtidigt som kostnader för cirkelledare och annan personal tillsammans med lokaler finns kvar. Allt går inte att göra digitalt så det finns stora risker för tappad verksamhet. Men det är viktigt att folkbildningen finns kvar på andra sidan pandemin.

Folkbildningsrådet har beslutat om tillfällig ändringar av riktlinjer för statsbidrag för att ge studieförbunden större möjligheter att laga efter läge och trots allt genomföra så mycket av verksamheten som möjligt. Man har också beslutat att 2020 års verksamhet inte kommer att påverka årets eller kommande års fördelning av statsbidrag eftersom året skiljer sig så dramatiskt från andra år. För studieförbunden har ett sådant beslut en avgörande betydelse.

Vi vänder oss nu till Region Blekinge och de blekingska kommunerna med en önskan att ni agerar i linje med Folkbildningsrådets besked:

Låt inte 2020 års verksamhet ligga till grund för fördelning av bidrag till studieförbunden vare sig i år eller kommande år.

Studieförbunden spelar en stor roll i många människors vardag. Vi tänker ta ett stort ansvar också nu. Och framför allt vill vi vara en stark aktör när både individer och samhället ska återhämta sig efteråt.

Blekinge Läns Bildningsförbund

Per-Inge Bäck

Ordförande

Peter Johansson

Länsbildningskonsulent

Annons
Annons
Annons
Annons