Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tankar från hemvändande Karlskroniter

Stadsarkitekt H. Juhlin har tydligen iklätt sig rollen som enväldig beslutsfattare avseende Karlskronas framtida utformning rörande förtätad byggnation inom kommunen. Hans visioner om hur stadens framtida utseende ska drivas igenom trots invånarnas åsikter och protester.
Publicerad 2 januari 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att bygga sjönära med hänvisning till att Länsstyrelsen godkänt detta, trots att Boverket och expertis inom området bestämt avråder sådana projekt, fortsätter nämnda arkitekt sina visioner med strandnära bebyggelse. Förhoppningsvis är tilltänkta köpare medvetna om problemen och avstår att köpa dyra objekt som p.g.a. pågående klimatförändringar kommer att stå under vatten inom en nära framtid.

Att inte ta hänsyn till klimatförändringarna, som går allt snabbare och fortsätta med planerade ”sjötomter” visar på verklighetsflykt. Att bebygga eller stenlägga varje liten grönyta är inte klimatsmart. Grönytor är viktigt för stadens invånare som behöver rekreation och möjlighet för barn att trivas utomhus, utan att behöva färdas långa sträckor för att kunna leka och ha fika i gröngräset.

Annons

Hemvändare och besökare känner inte igen Karlskrona som blivit ogästvänlig och en stadskärna med ett torg som blivit en stenöken och gråtrist miljö.Visionen att stadskärnan ska bli bilfri och att invånare och besökare ska träffas och umgås i ett bilfritt centrum är en utopi.

Varje person ska ha fri vilja att själv styra sin tillvaro och välja lämpligt färdsätt, utan påverkan från makthavarna.

Butiker och nöjesställen flyttar eller lägger ner verksamheten orsakad av dålig lönsamhet eftersom kunderna uteblir p.g.a. rådande parkeringssituation. Förslaget om att besökare till centrum ska parkera på Hattholmen, eller längre från stadskärnan, visar på dålig insikt om hur vardagen fungerar för barnfamiljer, pendlare samt äldre och handikappade personer.

Det börjar likna förmyndarstyre i Karlskrona. Världsarvsstaden är snart ett minne blott efter alla visioner.

Sven Kvist

Annons
Annons
Annons
Annons