Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hur många barn har Trump dödat i dag?

USA-regimens ekonomiska krig mot Kuba och Venezuela, liksom för övrigt mot Iran, Syrien och Nordkorea, är brottsligt och inhumant.
Publicerad 12 september 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En tankesmedja i USA uppger att sanktionerna mot Venezuela under ett år, mellan 2017 och 2018, orsakat fler än 40 000 döda. Landet hindras från att importera livsnödvändiga mediciner och livsmedel. Wall Street Journal kallar de alltmer omfattande sanktionerna för ”en total ekonomisk blockad”.

Fartyg med tiotusentals ton livsmedel har stoppats av USA i Panamakanalen. Betalda mediciner släpps inte över gränsen. Läkemedels- och andra företag utsätts för påtryckningar att inte sälja till Kuba eller Venezuela. Venezuelas mångmiljardtillgångar i USA har beslagtagits. Venezuela får inte ta hem sin guldreserv från London.

Annons

Svenska banker har anslutit sig till blockaden och Kuba och Venezuela är uteslutna från den internationella valutamarknaden. En talesperson för USA säger att banker och företag ”får välja mellan att ha affärer med Kuba och Venezuela eller USA”.

Varför sker detta? USA har inte lyckats störta regeringarna i dessa länder och vill nu svälta dem till underkastelse. Att Venezuela har enorma oljereserver hör förstås till saken. USA-regimen har uttalat att ”socialismen ska sopas bort från Latinamerikas yta” och ”nu ska USA uppnå det som misslyckades vid Grisbukten” (det vill säga USA:s militära nederlag vid invasionen av Kuba 1961.)

Blockaderna strider mot FN-stadgan, internationell rätt, stadgan för OAS och lagar i USA. Kollektiv bestraffning av miljontals människor, som detta är, räknas som en krigshandling. Det kan vara lika dödligt som bomber.

Men inga protester hörs. Våra politiker och medier är knäpptysta, i den mån de inte för angriparens talan. Västvärlden verkar tycka att det är naturligt att USA sätter sig över internationell rätt och bestämmer vilka regeringar som är goda och vilka som är dåliga, vilka befolkningar som ska straffas, svälta och dö.

Tystnaden är öronbedövande.

Ulf Bjerén

Zoltan Tiroler

Svensk-Kubanska Föreningen

Annons
Annons
Annons
Annons