Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

TV-intervjuerna: Ebba Busch utan polisanmälan

Senast kristdemokraternas Ebba Busch gästade SvT:s ”30 minuter” slutade det med en polisanmälan för förtal (Aftonbladet, 210226).
Publicerad 9 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20220126 Kristdemokraternas Ebba Busch slapp den här gången en polisanmälan efter sin TV-intervju.
STOCKHOLM 20220126 Kristdemokraternas Ebba Busch slapp den här gången en polisanmälan efter sin TV-intervju.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det senaste året har kantats av negativ publicitet och fallande sympatier för KD, i dagsläget 4,4 % (Sifo, jan), och man har inte längre någon profilfråga (Demoskop, dec 2021). Men KD är känt för att få till det i spurten.

Inledningen tog fasta på intervjun i DN (220131) och att partiets historia därefter ändrades på hemsidan till att KD i Sverige startade som en reaktion mot nazismen. Men KDS startade till skydd för kristendomen i skolan och riksdagskandidaten Harald Ljungström från nazistiska SNF låg bakom det första partiprogrammet.

Annons

Ebba Busch försöker få det till ”tramsigt” och att man medvetet missförstår, men att man plötsligt insåg att det var otydligt formulerat.

Busch har länge anfört att vårdköerna är socialdemokraternas och regeringens fel, men det är regionernas uppdrag och för 80% av befolkningen har KD ett ansvar, och Holmberg pressar henne på KD: s egna ansvar över situationerna. Det vill hon inte se utan det är systemet som är fel.

Hennes lösning är förstatligande (som inget annat parti vill) varmed makten koncentreras till den hårt kritiserade regeringen. Så avtrycket blev mest felriktad kritik som inte hängde ihop.

Det tänkta samarbetet med SD fick oväntat lite plats liksom det värderingsdrivna partiets förflyttning högerut. Hjulomsvängningen att bjuda in SD, där Busch nu dessutom gör en poäng av att KD var först ut, är anmärkningsvärd efter att inför det senaste valet ha deklarerat att det inte var aktuellt ”ens på 20 år” (GP, partiledarintervjuer, 2018).

Frågan är hur mycket kristdemokrati som överlever en förhandling med SD, ett parti som är fyra gånger större.

”Frågan är hur mycket kristdemokrati som överlever en förhandling med SD, ett parti som är fyra gånger större.”
Peter Östling

Analysen om hur KD ska nå ökat stöd verkar ha landat i det hjärtland som inte finns och i en utstyrsel med jaktkläder och vapen! Busch kommer i detta sammanhang undan med ett kort resonemang om att vargstammen ska halveras. Glesbygdens arbetare ska vinnas på samma sätt som var republikanernas i senaste presidentvalet. Oavsett att Sverige inte har någon sådan industriarbetarklass på landsbygden och följaktligen ingen polariserande konflikt med städerna. Och energipriserna drabbar alla. Tyvärr uteblev en fördjupad diskussion om detta.

Ebba Busch vill bilda regering med M, med stöd av SD och L. Det finns i dagsläget minst fem problem med detta:

(1) SD stödjer inte en regering man inte är del av, (2) Centern stödjer inte en regering som samarbetar med SD, (3) Centern är fortsatt vågmästare i riksdagen, (4) L åker ur, och (5) de fyra högerpartierna saknar parlamentariskt stöd.

De positionsförändringar som behövs är rockadartade, väljarrörelser marginella, och även andra partier har upptäckt glesbygden.

Ebba Busch klarar sig utan polisanmälan den här gången (30 minuter, 2 feb) men frågan varför någon ska hjälpa KD till makten blev inte besvarad! Hennes hopp tycks ställas till att Magdalenas smekmånad ska ta slut.

Annons
Annons
Annons
Annons