Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

TV-intervjuerna: MP säljer dåligt

SVT: s Anders Holmberg genomför en partiledaromgång i sina 30 minuter, först ut var MP: s Märta Stenevi (19 jan).
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Märta Stenevis tydlighet i TV-intervjun ”30 minuter” stärkte inte MP:s A-aktier
Märta Stenevis tydlighet i TV-intervjun ”30 minuter” stärkte inte MP:s A-aktierFoto: Jonas Ekströmer/TT

Brännpunkterna var den nya sitsen som oppositionsparti, det tappade väljarstödet sedan avhoppet (3.4 %, Novus, jan) och partiets ansvar i energiprisfrågan, med en inledning om det säkerhetspolitiska läget och den återupptagna Nato-frågan.

Då hon pressades på sambandet mellan MP: s miljöpolitik och energipriserna kom man att tänka på Holmbergs 30 minuter med språkröret Per Bolund (17 okt, 2021), som illa pressad i liknande frågor fastnade hårt i den bruna retorik han själv myntat. Den delen slapp Stenevi trots att hon använde uttryck som ”de blåbruna”, men hon var spretig och forcerad. Åsikt, sak och ekonomi taktar inte alltid för språkrören, inte ens i kärnfrågorna. Men Stenevi klarade ändå resonemangen rätt väl.

Annons

MP:s regeringsstöd till socialdemokraterna har varit kostsamt, alla minns det gråtande språkröret Åsa Romson på presskonferensen om flyktingpolitiken 2015, bredvid statsminister Löfven (S). Sedan dess har stödet halverats (och Vattenfalls kol har fortsatt tas upp ur marken). Avhoppet i höstas lämnade Svarte Petter kvar på MP: s hand gällande el- och bensinpriserna, något som kan komma att kosta ännu mer av det låga förtroendet på landsbygden. Socialdemokraterna var oblyga nog att ta tillfället och visa väljarna att utan MP så kan det bli annat. Man har raskt klassat om kärnkraften till hållbar, tagit fram ett ekonomiskt stöd till elkonsumenterna som ursäkt från en fumlig statsmakt, och redovisar plötsligt en helt annan syn på marknadens vilja gällande kärnkraft och den dithörande politiska tillståndsprocessen.

Stenevi vägrar erkänna partiets påverkan i kärnkraftsfrågan och därmed på energipriserna, fast MP gick till val (2014) på att just omöjliggöra kärnkraft - genom dyra säkerhetskrav, punktskatter och komplicerade tillståndsdirektiv. Stenevi avvisar därtill de ekonomiska samband som säger att ett större utbud på elmarknaden hade lett till lägre pris (fast det är denna karusell som alla med rörligt pris lever i)! Det är detta folkliga oförstånd som leder till en helt annan situation är för det tyska framgångsexemplet!

Stenevi säger att MP var mycket trygga i beslutet att lämna regeringen efter sju år! Oavsett hur det var med den saken så för de besked Holmberg till slut lyckas mejsla fram knappast MP tillbaka dit utan snarare rentav ut ur riksdagen?

Stenevis motstånd till Nato är så befäst att hon inte ens i nuläget kan erkänna värdet av dess existens. Hon säger aktivt nej till kärnkraft och tillbakavisar eget politiskt ansvar för elkrisen som hon skyller på marknaden och på högern. Hon kan inte säga att ett dieselpris på 21 kr/l är för mycket. Hon stödjer bara en S-regering om MP själva ingår i den (fast de gjorde tvärtom 2021).

Och, Stenevi som samtalsterapeut mellan det brokiga paret V och C i en tänkt S-regering, det är nog en valaffisch som ingen annan vill se. Förutom oppositionen!

Märta Stenevis tydlighet stärkte inte MP:s A-aktier!

Peter Östling

Annons
Annons
Annons
Annons