Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Uttalande: Ingen blir mindre sjuk av att bli fattig

Vi varnade inför förra valet. Med Ulf Kristersson vid rodret och en högerkonservativ regering är risken stor att cancersjuka återigen kastas ut ur sjukförsäkringen.
LO-facken • Publicerad 25 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Sydöstra Sverige, tillsammans med 99 fackliga företrädare och förbundsmedlemmar i distriktet: Ingen blir mindre sjuk av att bli fattig!
Tomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Sydöstra Sverige, tillsammans med 99 fackliga företrädare och förbundsmedlemmar i distriktet: Ingen blir mindre sjuk av att bli fattig!Foto: Foto: Patrik Långberg

Då höjdes högerröster om att vi svartmålade. Men nu är vi här. Förslagen i högerns utredning ligger på bordet och innebär en återgång till de regler som Alliansregeringen införde.

”Vi accepterar inte försämringar i sjukförsäkringen. Vi vet att de som drabbas hårdast är LO- förbundens medlemmar. Ingen blir mindre sjuk av att bli fattig.”
Thomas Olsson och andra företrädare för LO i Sydöstra Sverige.

Behoven av att reparera sjukförsäkringen var stora efter förra högerregeringen. Därför var förbättringarna i sjukförsäkringen som den socialdemokratiska regeringen genomförde under sin tid vid makten viktiga framsteg.

Annons

Syftet var att öka den ekonomiska tryggheten och stärka sjukförsäkringens legitimitet. Fler skulle kunna avsluta sin rehabilitering under trygga förhållanden och återgå i arbete hos den egna arbetsgivaren.

I högerns utredning föreslås en återgång till de system som gällde innan förbättringarna:

1. Vid bedömning mot hela arbetsmarknaden föreslås att Försäkringskassan inte längre ska ange i vilken yrkesgrupp den enskilde kan jobba. Det innebär att arbetsförmågan efter 180 dagar kan bedömas mot jobb som inte finns; en fiktiv arbetsmarknad och ”hitte-på-jobb”.

2. Undantaget övervägande skäl föreslås tas bort som grund för beviljande av sjukpenning. Om den enskilde är mitt uppe i en rehabilitering, och kanske arbetar deltid, kan sjukpenningen dras in om läkaren inte kan säga exakt vilket datum personen kommer helt tillbaka. Det påverkar främst de med psykiatriska diagnoser där det inte går att säga ett exakt datum.

3. Vid deltidssjukskrivning föreslås att omfattningen av arbetstiden återigen minskas lika mycket varje dag. Det påverkar den som inte arbetar kontorstider med schema där det är svårt att dela varje arbetspass lika mycket. Kör man buss och är sjukskriven på halvtid behöver man helt enkelt hoppa av bussen efter fyra timmar. Oavsett hur turen är förlagd.

4. Bestämmelserna om behovsanställda föreslås tas bort. Den som har en otrygg anställning kommer betraktas som arbetslös efter två veckor, i stället för dagens 90 dagar.

5. De särskilda äldrereglerna föreslås tas bort. Det innebär att den som är i nära anslutning till pensionsåldern kan hänvisas till en lång omställning för att få ett annat arbete eller tvingas att ta ut sin ålderspension i förtid – och dubbelbestraffas med en lägre pension livet ut.

En tillbakagång till de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021 är inte rätt väg att gå. Blir förslagen verklighet kommer sjuka att drabbas. Allvarligt sjuka kan förlora sin sjukpenning eller tvingas ut i jobb de inte klarar. Utförsäkringar kommer att öka och oron för att inte “hinna” bli frisk påverkar alla.

Vår sjukförsäkring behöver förbättras och förstärkas, exempelvis är karensavdraget en stor klassorättvisa. Kasta utredningsförslagen i papperskorgen.

Lyssna på Försäkringskassan som har sett att fler sjukskrivna klarar att gå tillbaka till sin arbetsgivare med dagens regler.

Annons

Vi accepterar inte försämringar i sjukförsäkringen. Vi vet att de som drabbas hårdast är LO- förbundens medlemmar. Ingen blir mindre sjuk av att bli fattig.

Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Sydöstra Sverige, tillsammans med 99 fackliga företrädare och förbundsmedlemmar i distriktet.

Annons
Annons
Annons
Annons