Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vansinne döda varg

Det är vansinnigt att döda ett djur för att skydda andra i fångenskap!
Blekinge • Publicerad 23 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tänk på helheten. Döda inte vargarna.
Tänk på helheten. Döda inte vargarna.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Länsstyrelsen i Blekinge/Skåne trakten överväger ”skyddsjakt” på en F1 varg från Norge - halv rysk. Vargen har nämligen attackerat tamboskap och LRF Sydost vill att vargen dödas.

En så kallad F1:a är en varg som är avkomma till en varg som vandrat in från Finland-Ryssland. Alltså med nya gener! Jätteviktig p.g.a risk för inavel med för få vargar i Sverige. Därför tvekar myndigheten att godkänna att vargen få skjutas ihjäl.

Annons

Tidigare har man inte riktigt vetat ifall det var denne varg eller en vargtik med valpar som riskerade att attackera djurbönders tamboskap. Allt på grund av får som skall tas till slakt/in för vintern och fårägare som inte skyddar sina får!

Hade det varit vargtiken som orsakat skador på tamboskap hade valparna lämnats åt sitt öde, att dö eller växa upp och välja lätta byten (fårägarnas får) för deras mamma hade i så fall inte hunnit lära dem jaga vilda byten.

”Vansinnigt är det vilket som att vilja skjuta ihjäl ett vilt djur för att skydda andra i fångenskap (som ändock har ett planerat dödsdatum -till slakt - sen födseln…)”
Johanna Månsson

Vansinnigt är det vilket som att vilja skjuta ihjäl ett vilt djur för att skydda andra i fångenskap (som ändock har ett planerat dödsdatum -till slakt - sen födseln…)

Så tar aldrig varghatet & blodtörsten slut, på grund av beslutsmakarna samt djurägarna som inte vill ta sitt ansvar att skydda sina djur.

Vi måste börja lära oss samverka med skogen och vilda djuren, inte ständigt försöka bemästra. Allting hänger ihop!

Johanna Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons