Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vår kamp för hyrorna fortsätter

”Karlskronahem påverkas, precis om alla andra,... med stigande räntor och kostnadsökningar”, skriver Karlskronahems ordförande Börje Dovstad. ”Vi arbetar för bolagets bästa i enlighet med gällande lagar samt direktiv från ägaren. I det ligger att vi underhåller våra befintliga fastigheter och bygger nya hyresrätter.” Detta ska vara anledningen till kravet på de kraftiga hyreshöjningarna.
Publicerad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Börje Dovstad (L), kommunalråd i Karlskrona kommun
Börje Dovstad (L), kommunalråd i Karlskrona kommunFoto: Johanna Rundgren

Börje kallar det ”hyresjustering”. De flesta av Karlskronahems hyresgäster skulle nog kalla kravet på 8,3 procent för en chockhöjning. Med en hyra för en mindre lägenhet på cirka 6000 kr/månad skulle det innebära 500 kronor mer per månad i hyra, vilket motsvarar en månadshyra extra per år. Det kan nog vara en ”justering” om man har en god kommunalrådslön, men det bor inga kommunalråd i Karlskronahems lägenheter. Många av oss har inga höga löner och kämpar med att få privatekonomin att gå ihop i dessa dyrtider. Att då kalla 8,3 procent en "justering" är ett tecken på att man inte lever på samma planet som Karlskronahems hyresgäster.

Vi får ge Börje Dovstad rätt i en punkt. Att vi misstolkat en budgetpost i kommunens budget. Rätt ska vara rätt och vi förstår att det är kommunens fastighetsbolag Kruthusen som ska stå för de åtta miljonerna till BTH. Men i våra ögon gör ju det bara Karlskronahems behov av att höja hyran minskar!

Annons

Börje Dovstad glömmer dock att berätta att han har varit med om att under många år besluta att bolaget årligen skall betala in fyra miljoner till Karlskrona kommuns allmänna kassa.

Börje Dovstad hävdar att bolaget gör detta för “bolagets bästa”. Hur detta går ihop med att "värna bolagets bästa” måste man nog vara kommunalråd för att förstå.

Börje skriver vidare: ”Vårt uppdrag är att ta hand om våra fastigheter och våra hyresgäster”. Men detta gynnar vare sig bolaget eller hyresgästerna. Sanningen är att Karlskronahem används av politiken som en kassako – dessa utbetalningar är ingenting annat än en dold hyresskatt.

Ränteökningarna, som Börje Dovstad hänvisar till, slår inte särskilt hårt mot ett stort bolag med bundna räntor på en mycket lägre nivå än den för privatpersoner. Byggkostnaderna lär inte öka när luften helt gått ur byggbranschen och många bolag varslar personal. Förutom belysning i trapphusen och tvättstugor betalas elen av hyresgästerna själva. Kostnaderna för fjärrvärmen lär inte ha ökat särskilt mycket och lönerna till bolagets anställda ökar inte i takt med inflationen.

Börje skriver också att “hyreshöjningen krävs för att utveckla Karlskrona och bygga nya hyreslägenheter”. Men hur höga hyror kan bidra till att Karlskrona utvecklas och växer har vi svårt att se. Höga hyror kommer att tvinga många att flytta från Karlskrona eller flytta i hop och därmed minska efterfrågan på hyreslägenheter. Med risk att fler och fler av Karlskronahems lägenheter kommer att stå outhyrda. Det finns en gräns för hur mycket vi har råd att betala.

Karlskronahem är fortfarande ett rikt bolag. Rekordvinst som lett till en skyhög soliditet på 35 procent talar sitt tydliga språk om bolagets ekonomi. Vilket kommunpolitikerna har plockat ut miljontals kronor ur genom åren.

Vi återkommer till och upprepar även Karlskronahems uppdrag; ”… att med ett socialt ansvar erbjuda hållbara och prisvärda hyresbostäder till alla”. En effekt av hyreshöjningarna skulle kunna bli att fler får gå till socialen och är det att ta ett socialt ansvar?

Det är dags att ta det sociala ansvaret – ta tillbaka hyres-kravet och frys hyrorna!

Vi kommer att fortsätta kampen mot chockhöjda hyror. Vi blir fler och fler i den kampen. Inte bara i Karlskrona. I hela Sverige driver nu lokala hyresgästföreningar och kampanjgrupper protester, demonstrationer och namninsamlingar för att få stopp på hyreschocken, från både privata och ”allmännyttiga” bolag. Vi uppmanar alla hyresgäster att komma med i det arbetet!

Sven Jinton och Reine Svensson

För Arbetsgruppen Frys Hyran Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons