Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi vill bli skuggade av en politiker på jobbet

I Vision Karlskrona 2030 har politikerna formulerat höga ambitioner för skola och utbildning: “Vi ska ha skolor och utbildningar som håller hög kvalitet på alla nivåer. Vi har utbildningsmiljöer som stimulerar till kreativitet och nyskapande.”
Publicerad 26 april 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maria Valtonen (till höger), ordförande i Lärarnas Riksförbund i Karlskrona bjuder in politiker att skugga en lärare under en arbetsdag. Till vänster sitter Carina Svensson. Lärarförbundet.
Maria Valtonen (till höger), ordförande i Lärarnas Riksförbund i Karlskrona bjuder in politiker att skugga en lärare under en arbetsdag. Till vänster sitter Carina Svensson. Lärarförbundet.Foto: Mattias Mattisson

I verklighetens Karlskrona april 2018 är det återigen dags för hårda besparingar inom skolan: köpstopp, ökad undervisningstid och indragna tjänster. Dessa besparingar kommer att leda till lägre kvalitet på alla nivåer och utbildningsmiljöer präglade av dålig arbetsmiljö och lägre måluppfyllelse.

Vi får idag signaler från medlemmar och ombud ute på skolorna, att hösten som väntar blir tuffare än någonsin tidigare. Detta samtidigt som vi väntar fler elever och en ökad brist på lärare. Hur lär sig elever mest? Det är denna fråga som måste vara i centrum i de goda utbildningsmiljöer Karlskronas politiker säger sig vilja skapa.

Annons

Skolforskning är överens om att de elever som når bäst resultat har lärare med goda ämneskunskaper och som varierar sina metoder. Dessa lärare är också tydliga ledare och förmår skapa goda relationer med sina elever och visar hög tilltro till elevernas förmåga att lära.

Vi vet att våra medlemmar har dessa förmågor. Men för att kunna använda sina goda lärarförmågor behövs rätt förutsättningar: tid till planering, utvärdering och reflexion, behöriga kollegor och rimligt många elever att skapa relation med. I Karlskrona kommun går man nu i en helt annan riktning. Lärarnas riksförbund uppmanar ansvariga politiker att skjuta till mer pengar redan nu.

Det är dags att inse att flera års underbudgetering har lett till en ohållbar situation. Vi bjuder också in dig som är politiker i Kunskapsnämnden eller Kommunfullmäktige i Karlskrona att under en dag skugga en lärare i arbete. Mejla ditt intresse till: karlskrona@lr.se.

Lärarnas riksförbund Karlskrona

Maria Valtonen, ordförande

Malin Lindbom, ombud Rödebyskolan

Annons
Annons
Annons
Annons