GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vindkraften blåste bort vårdplatser!

Den 11 november 2013 fattade dåvarande landstingsstyrelsen, som nu kallas regionstyrelsen, ett beslut att "se om det är lönsamt med egen elproduktion från vindkraftverk." Det hade gjorts en utredning, som visade att det skulle vara lönsamt.
Publicerad 17 mars 2019
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landstingets satsning på vindkraft imponerar inte på Opinion Västblekinge.
Landstingets satsning på vindkraft imponerar inte på Opinion Västblekinge.
Foto: Mattias Mattisson (c) SYDOSTRAN

Ansvarig för utredningen var samme förvaltningschef, som senare blev direkt förknippad med den så kallade lageraffären i Nättraby och vilken i slutändan kommer att kosta skattebetalarna X antal miljoner kronor.

Prospektet för vindkraftssatsningen sparade inte på lovorden: "Vevar in pengar", löd rubriken, varefter följande mening stod: "Landstingets vindkraftverk sparar miljoner". Pengar som i stället skulle satsas på vården.

Det saknades inte varningar för satsningen. Men det dåvarande sjukvårdslandstingsrådet och nuvarande kommunalrådet i Karlshamn, Per-Ola Mattsson S, yrkade bifall till vindkraftsinhoppet, medan M, C och FP, som Liberalerna då hette, reserverade sig. Prislappen var hela 40 miljoner. Men, visade utredningen, efter 20 år skulle landstinget ha sparat 55,4 miljoner. Ändock hade man tillämpat en så kallad försiktighetsprincip.

Hur har det då gått? Dåligt är ett alltför svagt ord. Uruselt är bättre men ej heller det heltäckande. Katastrofalt täcker bättre sanningen. Inga som helst besparingar har skett hittills: boksluten för 2014, 2015, 2016 och 2017 visar en nolla, det vill säga siffran 0.

Kommer Mattsson och dåvarande landstingsordföranden, Kalle Sandström S, ihåg detta? Säkert, om de påminns om det. Annars lär de med tystnad förbigå det katastrofala fiaskot. Det är som bekant inte det enda ekonomiska fiaskot som landstinget i Blekinge har gjort. Men det är allvarligt.

Tänk så många vårdplatser man kunde fått för vindkraftspengarna!

Låt det nu, en gång för alla, bli slut på storvulna "affärer" i Region Blekinge, antingen de handlar om vindkraft eller lagerutsvävningar! Och se till, också en gång för alla, att den administrativa och byråkratiska regionapparaten sätts under effektiv besparingslupp! Sjukvården och omtanken om patienterna måste gå före allt annat.

Opinion Västblekinge

Benny Rolandsson, Jämshög

Ing-Britt Gustavsson, Olofström

Bengt-Olof Dike, Mörrum

Ulf Andersson, Svängsta