Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

100.000 extra i kulturpengar får effekt

KARLSHAMN – 100 000 kronor extra är väldigt mycket pengar för oss. Vi ska försöka förvalta dem väl, säger kultursekreteraren Pernilla Ekwall Liljeqvist.
Karlshamn • Publicerad 11 januari 2001
Film och kultur för barn och ungdom hör till det kommunen satsar kulturpengar på, berättar Pernilla Ekwall Liljeqvist, vid affischen för säsongens första film i Filmrullen.
Film och kultur för barn och ungdom hör till det kommunen satsar kulturpengar på, berättar Pernilla Ekwall Liljeqvist, vid affischen för säsongens första film i Filmrullen.Foto: Jan Hinderson

I budgetförhandlingarna för 2001 lyckades miljöpartiet och vänsterpartiet skaka fram extra pengar till kulturen: 100 000 kronor, varav det mesta ska gå till barnkultur.

Även om det inte verkar som så mycket i en kommunbudget som omsätter bortåt en miljard och i en skattehöjning som gav över 20 miljoner, så är det ett tillskott som kan ge en märkbar effekt:

Annons

– Eftersom det inte blev klart förrän i slutet av november att vi verkligen skulle få pengarna har vi inte vågat planera in dem. Men dyker det upp något under våren kan vi ta tag i det - och till hösten kan vi utnyttja dem ordentligt.

– Vår förhoppning är att pengarna ska ligga kvar kommande år. Det är viktigt med kontinuitet i den här verksamheten, säger Pernilla Ekwall Liljekvist.

> Prioriterar barnen

De pengar som kulturförvaltningen idag lägger på egna arrangemang, och framför allt barnkultur, är 160 000 - 170 000 kronor om året. 110 000 av den summan ingår hälften av kostnaden för teater och musik för förskolebarn (barnomsorgen betalar andra halvan). Resten är bild- och slöjdkurserna i Lokstallarna, filmklubben Filmrullen för barn mellan 11 och 14, sagostunderna och familjeprogrammen på biblioteken, och sportlovs- höstlovs- och påskprogram och Bio Metropol för vuxna.

– Vi försöker få pengarna att räcka till så mycket som möjligt. Men summan har varit konstant länge. Tidigare hade vi en del författaraftnar och andra föreläsningar för vuxna i egen regi, men det har vi tvingats sluta med. Vi har prioriterat att försöka hålla kvar nivån på barnverksamheten, berättar Pernilla Ekwall Liljeqvist.

> Hänger på föreningar

– Men det hade varit väldigt roligt att kunna ta upp föreläsningsverksamheten igen, eftersom det inte finns någon föreläsningsförening i Karlshamn.

Den kommunala delen av kulturutbudet beskriver hon som en baskultur, framför allt inriktad på barn och unga. För andra delar av kulturutbudet är man beroende av samarbetet med Karlshamns många kulturföreningar.

Konsthallen sköts till exempel huvudsakligen av Karlshamns konstförening, och musik- och teaterutbudet vilar på utövande amatörer som Teatersmedjan och arrangerande föreningar som Pro Musica:

– Vi måste vara oerhört rädda om föreningarna. Från kulturkontoret hade vi aldrig kunnat sköta ett så rikt kulturliv som vi får tack vare deras arbete.

Annons

En del av de nya pengarna kommer att gå till kulturföreningarna, som också de fått känna på frusna eller krympta anslag under 90-talet.

> Liten kaka

Årets anslag till föreningarna fördelas på samma sätt som förra året. Det innebar att två nya kulturföreningar blev utan grundbidrag: Musik i Mörrum och Kammarkören.

Däremot har de möjlighet att söka och få bidrag till enstaka arrangemang.

– Kakan är liten och delar man den på fler föreningar blir den ännu mindre. Vår nya kulturchef Margareta Eriksson vill också se över hur vi ska jobba med föreningsbidragen i fortsättningen. Idag har vi inte ens en blankett för ansökningarna, den del lämnar en handskriven lapp, andra 25 prydliga sidor - det gör det svårt att jämföra olika ansökningar.

Pernilla Ekwall Liljeqvist försöker också se till att föreningarnas arrangemang inte krockar med varandra, genom att lägga ut uppgifter på kommunens hemsida så snabbt som möjligt.

– Då kan de se om det är något annat som händer exempelvis 15 maj och kan välja ett annat datum.

> Utställningslokal

Lokstallarna har blivit färdiga som kulturlokaler. En del av dem utnyttjas intensivt, men det finns fortfarande möjligheter att få fler aktiviteter dit.

En viktig del av planerna för Östra Piren är ett bibliotek, gemensamt för kommunen och högskolan. Folkpartiet lämnade nyligen ett förslag om att man också skulle bygga en konsertlokal där.

Annons

– Om det blir ett nytt bibliotek borde man fundera på att ha en utställningslokal där också; Konsthallen har öppet så lite, så de betydligt blygsammare utställningar vi idag har på biblioteket har ju mycket fler besökare.

– Men när man bygger nytt måste man se till att det finns medel för att driva en vettig verksamhet där. Och man måste också fundera över vad det finns för andra lokaler i stan och vad som händer med verksamheten i dem dem. Men Östra Piren kan säkert bli ett lyft för Karlshamn, menar Pernilla Ekwall Liljeqvist.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons