Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Aktiespararna har lagom is i magen

KARLSHAMN Ingen panik bland aktiespararna. Trots den senaste tidens turbulenta börsmarknad tycks karlshamnarna ha is i magen och hålla fast vid sina aktier.
Karlshamn • Publicerad 17 mars 2001

Vinstvarningarna har duggat tätt från de börsnoterade företagen den senaste tiden och analytiker och ekonomireportrar har målat upp en dyster bild av det ekonomiska läget. Senast är det Ericssons nedåtgående trend som lett till svarta rubriker.

Trots det turbulenta läget tycks inte aktiespararna ha drabbats av någon panik, menar Anders Browall chef på Börsgruppen vid Sparbanken i Karlshamn.

Annons

– Det är ganska deppigt över lag, men många känner till hur aktiemarknaden fungerar med upp och nedgångar, säger Anders Browall som inte delar den mörka bild av det ekonomiska läget som målas upp.

– Jag var på ett möte i Stockholm om det ekonomiska läget nyligen. Där fanns professorer och nationalekonomer som gav en betydligt ljusare bild av framtiden.

> Fler förfrågningar

Han ser heller inget vikande intresse för aktier, men menar att människor tenderar att bli försiktigare när de ska placera sina pengar.

Hans kollega på Nordbanken, Bo Johnsson, menar också han att aktiespararna tycks hålla sig ganska lugna, men berättar att han de senaste veckorna fått allt fler förfrågningar om det är tid att sälja eller inte.

Han ser också ett ökande intresse för räntefonder till förmån för sparande i reguljära aktier.

> Ingen kristallkula

Anders Browalls generella råd är att det vore fel att sälja nu. Han tror att botten snart är nådd. Bo Johnsson hänvisar till att aktiesparande historiskt sett lönat sig, men menar att det inte finns någon kristallkula som kan ge besked om hur framtiden kommer att se ut.

Båda upprepar också det klassiska mantrat att aktiesparande ska ses på längre sikt. Minst tre till fem år.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons