Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ambassadörens utvecklare fick pris

SVÄNGSTA Ambassadeurrullen har ett anständigt halvsekel på nacken.
Ingreppen i produkten kräver sin respekt.
Två som lyckats med stycket heter Bierne Andersson och Bernt Karlsson och jobbar på ABU Garcia i Svängsta.
Karlshamn • Publicerad 1 juni 2001
Bernt Karlsson och Bierne Andersson på ABU Garcia i Svängsta har fått årets Svenska Monteringspris.
Bernt Karlsson och Bierne Andersson på ABU Garcia i Svängsta har fått årets Svenska Monteringspris.Foto: Lars Carlsson

De har tilldelats Svenska Monteringspriset för år 2001, ett pris som IVF, Industriell Verkstads Förening, står bakom och som stora företag som Volvo, ABB med flera sponsrar.

> Konkurrens krävde nytänkande

Annons

Priset är en belöning för ett arbete som i själva verket startade redan i slutet av 80-talet. Då skedde all produktion för hand, men konkurrensen, särskilt den från Asien, ökade och tvingade fram nya lösningar i företaget.

Bierne Andersson, anställd på företaget sedan 1964, fick i uppdrag att utifrån ursprungskonstruktionen hitta metoder för att automatisk montering.

Några år senare, 1993, hoppade Bernt Karlsson in i projektet.

Projektets idéer har delvis varit i bruk i tio års tid och arbetet med att utveckla produkten - där finns det heller ingen deadline.

Årets pris är ett ”etappris”.

– Det är ett ständigt arbete med att utveckla produkten. Det känns kul med så många år på företaget att få syssla med utvecklingsarbete, säger Bierne Andersson.

Idag syns resultatet av deras jobb: av de 800 000 rullar som årligen produceras i företaget är cirka 100 000 manuellt tillverkade. Resten av produktionen är automatiserad.

> Inte lätt förändra

Bernt Karlsson och Bierne Andersson tillstår att det inte varit lätt att förändra den tillverkningstekniska proceduren i en så gammal och omtyckt produkt som Ambassadeur.

Med 50 år på nacken ska de mycket till för att ändra ett vinnande mönster. Men enligt de båda pristagarna själva har man lyckats behålla det gamla och samtidigt utvecklat och gjort det nyare.

– Jag tror faktiskt inte att själen i en Ambassadeur går ur bara för att vi automatiserar produktionen. Det är fortfarande så att rullarna i det sista steget monteras ihop manuellt och rullen kontrolleras också av en manlig eller kvinnlig anställd på företaget, säger Bernt Karlsson.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons