Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åtalas för dubbla bidrag

KARLSHAMN Genom att undanhålla information fick en karlshamnsbo under fem månader försörjning både från socialen och studiemedelsnämnden. Nu åtalas han för bedrägeri.
Karlshamn • Publicerad 17 mars 2001

Under en period från slutet av januari till slutet av juni förra året uppbar den 22-årige mannen kontant stöd från både CSN och Omsorgsförvaltningen vid Karlshamns kommun.

Samtidigt som han totalt erhållit knappt 32 000 kronor i studiestöd har han under perioden fått drygt 18 000 kronor utbetalt via socialbidrag, en summa som Omsorgsförvaltningen i åtalet yrkar skadestånd på.

Annons

> Bedrägligt beteende

Bakom beslutet att driva fallet vidare till rättslig instans anges att 22-åringen ”visat på ett bedrägligt beteende” genom att han trots att han informerats om skyldigheten att uppge samtliga inkomster, underlåtit att göra så.

Han har sedan varje månad fyllt i ansökningar om socialbidrag utan att uppge att han haft studdiemedel som inkomst.

Vid ett besök på socialkontoret i början av februari berättade mannen dessutom att han avslutat sina studier i slutet av januari på grund av att han inte fick studiemedel.

> Upptäcktes av sommarvikarie

De dubbla inkomsterna uppdagades när en sommarvikarie på socialkontoret ringde till Försäkringskassan för att få information om ett utbildningsbidrag mannen skulle få i samband med att han påbörjat en datorteksutbildning. Det framkom då att han fått studiebidrag från CSN.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons