Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ballast Syd får gräva djupare

KARLSHAMN Ballast Syd vill gräva 15 meter djupare i schaktet i Stolta Slätt på Sternö.
Politikerna i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen har inget att invända mot det.
Karlshamn • Publicerad 18 januari 2001

I mars väntas den laddade frågan om Ballast Syds framtid ute på Sternö tas upp i fullmäktige.

Ballast Syd har deklarerat att man vill bryta i ytterligare 15 år efter det att det nuvarande tillståndet löper ut den sista december i år.

Annons

Men den deklarationen har förvandlats till politiskt sprängstoff, eftersom politikerna inte kan bortse från de protester som vissa Sternöbor riktat mot Ballast Syds verksamhet.

> Gå djupare

I väntan på att företagets framtida öde avgörs i mars har Ballast Syd frågat Länsstyrelsen om man får fördjupa brytningen från nuvarande 40 meter till 55 meter i den södra delen av schaktet i Stolta Slätt.

Länsstyrelsen har begärt in synpunkter hur kommunen ser på den begäran. När frågan togs upp i byggnadsnämndens arbetsutskott var inställningen tillåtande.

– Det rör sig bara om en liten korrigering av det nuvarande marklovet. Det påverkar inte tillståndstiden och inte heller utseendet i området. Eftersom man kommer fylla igen hålet med vatten spelar det ingen större roll att de går ner 15 meter till, säger moderaten Gunnar Solem, vice ordförande i byggnadsnämnden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott, som också yttrat sig över frågan, går på byggnadspolitikernas linje. I sista hand är det Länsstyrelsen som avgör ärendet.

> Två villkor

När det gäller utökad brytning på Sternö efter årets slut måste två villkor uppfyllas. Det ena är att Länsstyrelsen beviljar täkttillståndet, vilket är möjligt både med eller utan kommunens godkännade.

Det andra villkoret är att det finns ett avtal mellan markägaren Karlshamns kommun och Ballast Syd.

– Det nuvarande avtalet mellan kommunen och företaget gäller till 2008. Men det går att bryta det avtalet, om än med vissa konsekvenser. Vi moderater tycker att år 2006 är ett lämpligt slutår, säger Gunnar Solem.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons