Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barnmorska med 40 år i livets tjänst

KARLSHAMN Hon har arbetat 40 år i livets tjänst. I går besökte barnmorskan Berit Svensson Karlshamn för att berätta för sina kollegor om sina minnen och erfarenheter från tiden som gått.
Karlshamn • Publicerad 1 juni 2001
Berit Svensson har arbetat 40 år i livets tjänst. Livets träd är barnmorskornas symbol och vid gårdagens möte i Karlshamn var en av gåvorna från kollegorna en mugg med trädet där fruktbarhetens äpplen kan ses tillsammans med vaksamhetens tupp.
Berit Svensson har arbetat 40 år i livets tjänst. Livets träd är barnmorskornas symbol och vid gårdagens möte i Karlshamn var en av gåvorna från kollegorna en mugg med trädet där fruktbarhetens äpplen kan ses tillsammans med vaksamhetens tupp.Foto: Henrik Brandberg

När Berit Svensson nu går i pension har hon hunnit vara med om många förändringar av inom yrket. Hon exemplifierade det genom att berätta att de arbetsuppgifter hon utfört den senaste veckan, på mödravården i Karlskrona, inte förekom på barnmorskans dagordning då hon började sitt yrkesliv.

Det handlar om saker som graviditetstest, arbete på ungdomsmottagningen, efterkontroll, abortsamtal och arbete med föräldragrupper.

Annons

En anekdot från hennes tidiga yrkesliv gav svindlande perspektiv på utvecklingen inom området.

– Jag minns att det fanns grodor och kaniner som användes för graviditetstest. Kvinnans urin injicerades i grodan och var kvinnan gravid utlöste det en viss fysisk reaktion hos djuret, berättar hon.

> Förbättrad dialog

Något som med åren tillkommmit i barnmorskans uppgifter är aborter. Berit Svensson menar att sättet som aborter hanteras på i Blekinge är ett lyft.

I dag finns en helt annan kontakt med kvinnor och även män, till skillnad från tidigare då det inte fanns samma forum för diskussion.

Överhuvudtaget tycker hon att just en förbättrad dialog är den mest positiva utvecklingen inom yrket.

– Förhållningssättet till kvinnor och familjer har blivit bättre. I dag är man mer kompis med föräldraparen, säger hon.

Hon pekar också på att det finns en annan kontinuitet i kontakterna i och med att barnmorskan träffar kvinnorna redan på ungdomsmottagningen.

> Hämta kraft

Bakgrunden till det yrkesval hon gjorde för 40 år sedan förklarar hon med att det var självständigheten inom yrket som lockade.

Annons

Hon menar vidare att den naturliga kopplingen till livet, som yrket har, bidragit till att ge henne kraft att fortsätta.

– Det har också med beröring att göra. Som barnmorska har du förmånen att röra vid magen på kvinnan som är det hon är mest rädd om. Det skapar närhet och är något man kan hämta kraft ur, berättar hon.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons