Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Belysningsfrågan har kommit upp i ljuset

Belysning före och efter en cykeltunnel i stället för inuti. Vitt ljus i stället för gult. Bättre upplyst på gång-och cykelbanorna i stället för på bilvägarna.
Just nu är kommunen på gång med att se över ­gatubelysningen i Karlshamn för att gående och cyklister ska känna sig tryggare.
Karlshamn • Publicerad 2 maj 2013
Nya lampor. Vid övergångsstället mellan ett villaområde och Ica i Korpadalen har lamporna bytts för att ge ett vitt ljussken i stället för ett gult. Då syns förbipasserande bättre.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Säkrare tunnel. Marie Louise Svensson Wickström och Jonas Johansson från kommunens gatu- och parkenhet ser nu över möjligheterna att belysa gång- och cykeltunnlarna i kommunen på ett annat sätt så att dessa känns tryggare för folk att passera. Man tror att en förbättring skulle kunna vara att vända på det hela och sätta lampor före och efter tunneln i stället för inuti.Foto: Gunnel Persson
Foto: Gunnel Persson
Säkrare tunnel. Marie Louise Svensson Wickström och Jonas Johansson från kommunens gatu- och parkenhet ser nu över möjligheterna att belysa gång- och cykeltunnlarna i kommunen på ett annat sätt så att dessa känns tryggare för folk att passera. Man tror att en förbättring skulle kunna vara att vända på det hela och sätta lampor före och efter tunneln i stället för inuti.Foto: Gunnel Persson

Enligt gatu- och parkchefen Marie Louise Svensson Wickström och gatuingenjören Jonas Johansson har belysningsfrågan nu kommit upp i ljuset i många kommun­er då det på senare år har hänt mycket på den front­en.

– Förutom all ny teknik är det ett helt nytt tänk nu gällande belysning. Det är verkligen en generationsväxling, säger Marie Louise Svensson Wickström.

Annons

I Karlshamn har gatu- och parkenheten precis börjat arbetet med att ställa samman hur det ser ut runtom i kommunen. Denna sammanställning ska sedan presenteras för politikerna som får ta beslut kring vilken inriktning Karlshamn ska ha i belysningsfrågan.

Men redan nu har man börjat testa nya lösningar. Vid tre–fyra övergångsställen, bland annat vid Surbrunnsparken, Tennishallen och Ica i Korpadalen, har lamporna bytts ut från att ge ett gult ljussken till att lysa vitt. Detta eftersom det gör att andra färger, som till exempel grönt och rött, framträder mer.

– Då syns personen som ska gå över bättre, säger Marie Louise Svensson Wickström som berättar att det därför är något som kommunen nu håller på att byta ut efter hand.

Något annat som diskuteras är hur man kan få mörka gång- och cykeltunnlar att kännas tryggare att passera igenom.

– I stället för att det är ljust bara inne i tunneln tittar vi på om det inte vore bättre då om det gick från ljust till mörkt till ljust, säger Jonas Johansson.

Han menar närmare förklarat att en större känsla av trygghet skulle kunna uppnås om det är upplyst i områdena före och efter cykeltunneln i stället för inuti, så att den som passerar lättare kan se om det står någon och lurar i buskarna.

Som det ser ut i dag verkar det finnas många som tycker att det är läskigt att vara ute och cykla på vissa håll när det är mörkt.

– Många kvinnor som jobbar på till exempel lasarettet och ska ta sig hem sena kvällar och nätter cyklar då hellre ute på körbanan eftersom det känns tryggare. Men ­eftersom bilarna själva har lampor är det ju då bättre att vi belyser för de som cyklar och går, säger Marie Louise Svensson Wickström.

För att ha råd till detta menar hon att man måste använda pengarna på smartast sätt, som att prioritera att sätta upp ­gatubelysning i korsningar där bilister och oskyddade trafikanter möts.

Att sätta upp så mycket belysning som möjligt är inte heller alltid lösningen.

Annons

– Det är inte alltid så att fler ljusstolpar ger mer trygghet. Belyser man för mycket blir kontrasterna för stora. Är det jättemycket ljus i tunneln och det är mörkt ute hinner inte ögat uppfatta riktigt hur det ser ut i omgivningen. Det handlar i stället om att belysa på rätt ställen, säger Jonas Johansson.

I dag finns det också tillgång till en helt annan teknik med ledlampor som ska vara mer energieffektiva och hållbara och det kikar man också mycket på. Därutöver har det också tagits fram lampor som känner av ­rörelser och som dimrar på natten när det inte är så många ute.

Vid årsskiftet hoppas Marie Louise Svensson Wickström och Jonas ­Johansson att de ska ha hunnit ta fram ett grundmaterial kring hur belysningen i Karlshamn skulle kunna förändras.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons