Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blomrabatten förvandlad till slagfält

SVÄNGSTA För andra gången på kort tid har blomrabatten i Svängstaparken vandaliserats. Blommor har ryckts upp och kastats runt i parken, många plantor är helt försvunna, de flesta är söndertrasade.
– Det såg ut som ett slagfält när vi kom hit i morse för att vattna, säger Tord Pettersson på parkavdelningen.
Karlshamn • Publicerad 30 juni 2001

Veckan före midsommar var Karlshamns kommuns utplantering av alla blommor klara. I Svängsta finns det tre stora rabatter och tio urnor utplacerade.

– Det är höjdpunkten på året när vi får sätta ut blommorna. Många äldre som promenerar i parkerna är mycket glada och strör lovord över blommorna, berättar Tord Pettersson.

Annons

> Söndertrasade blommor

Men natten till i går har den största rabatten i Svängsta, med blommor för cirka 15 000 kronor vandaliserats. För andra gången på kort tid. Första gången var direkt efter att den blivit klar.

– Men då var inte skadorna lika omfattande. Den här gången har blommor för minst 5 000 kronor förstörts.

Rosa flitiga lisor, vinröda tobaksblommor, gula krysantemum och blå petunior har ryckts upp och kastats omkring i Svängstaparken.

I ett buskage i närheten låg många av blommorna slängda. Andra hade hängts upp i buskarna runt om den lilla scenen strax intill.

När Tord Pettersson tillsammans med André Ryberg kom till platsen i morse för att vattna fick de istället börja leta efter blomplantor och rädda de som kunde räddas. Många fick slängas bort.

– Jag är så ledsamt trött på det här. Händer det fler gånger så tar kommunen bort rabatten, såhär kan det inte hålla på, säger Tord Pettersson.

> Göra om rabatten

Sammanlagt kostar denna vandalisering närmare 20 000 kronor för Karlshamns kommun.

– Problemet är att det är för sent på säsongen att återställa den ursprungliga tanken med blommorna. Vi har inte det materialet kvar. Nu får vi göra om rabatten och improvisera, säger Sven-Gunnar Persson, arbetsledare på parkavdelningen.

Annons

Sammalagt kostar sommarblommorna som placeras ut runt om i kommunen 300 000 kronor. I budgeten finns inget extra medräknat för vandalisering, det har varit lugnt de senaste åren.

– Det är första gången på sju-åtta år som vi har råkat ur för en så omfattande vandalisering, säger Sven-Gunnar Persson.

Anneli Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons