Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Böter för missade miljöregler

KARLSHAMN Miljöbalken har inget överseende med företagare som inte känner till reglerna.
Därför avslår miljödomstolen en begäran från en företagare om att slippa betala 5 000 kronor för en för sent inlämnad anmälan.
Karlshamn • Publicerad 5 mars 2001

I en inlaga till miljödomstolen, dit ärendet passats sedan både kommunen och länsstyrelsen gått emot henne, skriver företagaren att hon trodde att det var förenligt med lagen att hon kunde starta sin verksamhetm en massageklinik, utan någon formell anmälan.

> Redan för sent

Annons

Men företagaren trodde fel och trots att hon någon månad senare anmälde sitt företaget var detta redan för sent.

Kommunens miljökontor meddelade att hon var tvungen att betala 5 000 kronor på grund av förseningen.

Detta beslut överklagades till miljödomstolen och i dagarna kom domstolens svar: kommunen hade rätt och företagaren befrias inte från någon avgift.

> Förbättra informationen

I lagens mening är även en massageklinik att betrakta som miljöfarlig verksamhet och alla sådana ska anmälas till kommunen.

Miljönämnden har tidigare reagerat på alla de fall där företagare glömt att lämna in en anmälan i tid.

Okunskapen kring anmälningsplikten är så stor att miljönämnden nu bestämt sig för att förbättra informationen till företagen.

Kommunens miljöpolitiker har också i ett brev till regeringen frågat om det är möjligt att slopa straffavgiften för de som missar att lämna in anmälan om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd i tid.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons