Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bra betyg ges till Karlshamns skolor

En god skolkommun med några skönhetsfläckar.
Det är Skolinspektionens sammanfattande betyg efter att ha besökt skolorna i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 23 maj 2013
Foto: 
Foto: 

Sydöstran har tidigare skrivit om att Skolinspektionen under våren besökt kommunen för att genomföra en så kallad regelbunden tillsyn, något som görs ungefär vart sjätte år.

Inspektörerna har besökt båda kommunala och fristående skolor för att kontrollera att ele-verna i Karlshamn får en tillräckligt bra utbildning och att kommunen lever upp till skollagen.

Annons

Nu har i stort sett alla rapporter och beslut trillat in och Ewa Kristensson, chef för utbildningsförvaltningen, är överlag nöjd med resultatet.

– De har sagt till oss att vi är en god skolkommun med några skönhetsfläckar. Vi är alltså ingen kriskommun på något sätt och det känns ju så klart jätteskönt att höra. Men vi har fått en del ­förelägganden och givetvis tänker vi åtgärda dessa, säger Ewa Kristensson.

Hon har själv har gjort sådana här inspektioner i Karlskrona år 2006 när hon jobbade för Skol­verket och hon berättar att ett föreläggande är en av de olika nivåerna för kritik som kan ges.

– Det innebär att vi måste meddela Skolinspektionen vad vi ska göra åt problemet och sedan sker en uppföljning.

Inspektörerna har bland annat haft synpunkter på att det i många skolor saknas en plan mot kränkande behandling, och med kränkning menas då till exempel när det sägs fula ord till varandra. Enligt Ewa Kristensson finns det i dag planer men att de måste vara mer knutna till respektive verksamhet.

– Vi behöver göra en mer aktuell kartläggning – hur det ser ut just på varje skola och vilka åtgärder som ska sättas in.

En annan sak som Karlshamns kommun måste jobba på är att se till att eleverna har mer inflytande gällande bland annat arbetssätt och undervisningens innehåll.

Enligt Ewa Kristensson har kommunen också sökt pengar för att kunna satsa på entreprenöriellt lärande, det vill säga att skolan ska motivera och inspirera eleverna att själva ta initiativ och ansvar.

Däremot är Ewa Kristensson väldigt nöjd med att kommunens förskolor fått mycket ros. Hon är också glatt överraskad av att Sternöskolan inte fått ett enda föreläggande, något som annars är mer vanligt än ovanligt.

– Förra året var det bara 30 skolor av 745 som inte fick några förelägganden, så att Sternöskolan inte fått en enda kritikpunkt är jätteroligt. När vi gick in i det här trodde jag inte att det skulle bli så. Det brukar alltid vara något som de har synpunkter på. Så vi är jättestolta över Sternöskolan, säger hon.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons