Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Busschauffören ljög om olyckan

KARLSHAMN Chauffören som tuppade av när han körde Swebus linjebuss mellan Asarum och Karlshamn förra måndagen ljög för en polispatrull om orsaken till olyckan.
Enligt polisens minnesanteckningar hävdar chauffören att bussen körde av vägen på grund av en isfläck. Därför lades utredningen ner.
Efter Sydöstrans avslöjande igår beslutade polisen i Karlshamn att olyckan ska utredas igen.
Karlshamn • Publicerad 6 mars 2001
Igår fick dagens hjälte på Väggakskolan ta emot sin belöning
Igår fick dagens hjälte på Väggakskolan ta emot sin belöningFoto: Milan Djelevic

Enligt Ingmarie Folkesson, chef för Swebus i Södra Sverige, kände varken hon eller någon annan till vad som egentligen hände på Iglavägen i Asarum. Så här sa hon på måndagsförmiddagen under ett besök på Väggaskolan:

– Uppgifterna som lämnats till mig anger att chauffören inte minns något av olyckan eller vad som hände fram till att bussen parkerades vid vår depå. Och därför tog det flera dagar innan jag och andra i ledningen fick klart för oss att han hade förlorat medvetandet och att det fanns elever ombord på bussen.

Annons

– När jag själv pratade med chauffören i slutet på förra veckan, var han sjuk och vi gick av den orsaken inte närmare in på olyckan.

> Skyller på dåligt minne

När Ingmarie Folkesson senare igår eftermiddag informerades om att Sydöstran tagit fram de minnesanteckningar som en polispatrull skrev ner förra måndagen, i vilka det framgår klart och tydligt att chauffören inte alls skyller på dåligt minne efter olyckstillfället, blir hon överraskad.

– Om det stämmer är det mycket allvarligt. Vi måste omedelbart ta reda på vad som egentligen hände och varför chauffören lämnat olika uppgifter till oss och polisen.

> Ny polisutredning

Karlshamnspolisen hade fram till igår heller inte uppmärksammat chaufförens oriktiga uppgifter i den tjänstgörande patrullens anteckningar.

Så fort närpolischefen Rune Carlsson fick Sydöstrans uppgifter bekräftade beslutade han att ärendet ska utredas på nytt.

– Ja, vi har kontrollerat anteckningarna och de visar att uppgifterna som patrullen fått av chauffören inte stämmer med andra vittnesuppgifter som kommit fram senare. Därför har jag bestämt att saken måste utredas igen.

– Det vi ska göra nu i första hand är att förhöra ett flertal vittnen, men också chauffören.

> En islfläck

Annons

Polispatrullen som förhörde chauffören strax efter olyckan, gjorde först ett alkoholtest som var negativt. Enligt minnesanteckningarna berättade sedan mannen att bussen plötsligt fått en sladd och kört av vägen, varvid ett räcke mejades ner. Men han nämnde inget om eleverna i bussen och inte heller med ett enda ord den verkliga dramatik som utspelade sig i Asarum.

Igår sa flera representanter för Swebus att chauffören snart kan vara i tjänst igen. Detta om läkarutlåtandet visar att han är frisk.

Men enligt Ingmarie Folkesson är det inte det längre säkert på grund av de nya omständigheterna.

> Inte i tjänst

– Om han har lämnat oriktiga uppgifter till polisen, så spelar läkarutlåtandet ingen roll längre. Innan vi har utrett vad som hänt och vad han har sagt kommer han inte att träda i tjänst igen, säger Ingmarie Folkesson.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons