Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Butiker slarvar med att skylta om åldersgräns

KARLSHAMN · 15 butiker saknade tydlig skyltning om att tobaksvaror inte får säljas till minderåriga, när kommunens restauranginspektör gjorde en kontroll.
Resultatet är mycket sämre än efter den förra inspektioen i oktober förra året. Då saknade bara en butik rätt skyltning.
Karlshamn • Publicerad 28 juni 2001

Man måste ha fyllt 18 år för att få köpa tobaksvaror eller folköl i affärerna. Den butiksansvarige ska se till att all personal känner till reglerna.

Men det måste också finnas skyltar som tydligt anger gällande åldergräns för köp av öl och tobak.

Annons

Föreståndaren bryr sig inte

Vid flera inspektioner under januari, april och maj som kommunens restauranginspektör gjorde i över 60 butiker framkom att många butiksföreståndare struntar i att följa reglerna om skyltningen.

När det gäller tobaken saknade 15 butiker information om åldersgränsen. Och 16 butiker saknade skyltar som visar att man måste vara över 18 för att få köpa folköl i affären.

Enligt resaturanginspektören är resultatet betydlig sämre än vid tidigare inspektioner. Förra året hade bara en affär missat att skylta om åldersgränsen för tobaksinköp.

Å andra sidan har antalet affärer som har tobak och öl i sitt sortiment ökat något i år.

Restauranginspektören kommer med jämna mellanrum att besöka kommunens butiker. Samltiga affärer som fick en anmärkning har nu skaffat rätt skyltning.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons