Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dåligt intresse för grön el

KARLSHAMN Intresset för att köpa vindkraft-producerad el har varit liten i Karlshamn. Mindre än 20 elabonnenter har tecknat avtal med Karlshamns Energi för den så kallade gröna elen som produceras av de tre nystartade vindkraftverken på Gunnön.
Karlshamn • Publicerad 4 januari 2001

– Vi har inte gjort någon större marknadsföring av den gröna elen ännu. Men vi ska sälja slut på den under det här året, säger Karlshamns Energis vd, Hans-Inge Bengtsson.

I oktober startades Karlshamns Energis första vindkraftverk med en produktion på 5000 megawatt-timmar per år. Vilket motsvarar uppvärmningen av 235 villor eller närmare 1 000 hushållskunder. För en hushållskund är det 125 kornor dyrare per år att teckna ett avtal om att köpa vindskrafts-el.

Annons

En av anledningarna till det än så länge svala intresset för att köpa grön el är att många tycker att det är en bluff och frågar sig ”hur vet jag att elen jag köper kommer just från vindkraftverken”.

– Rent fysiskt kommer den inte från vindkraftverken eftersom den elen finns med i vår produktion. Det handlar om att teckna ett avtal om att använda ett miljövänligt alternativ, säger Hans-Inge Bengtsson.

Än så länge har elbolaget inga riktiga planer på nya etableringar av vindkraftverk. Men man letar lämpliga platser.

– En del platser är kontroversiella, eftersom de måste ligga vid havet. En plats vi tittar på är Sternö, berättar Hans-Inge Bengtsson.

Anneli Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons