Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Datakrångel på biblioteket

KARLSHAMN Ett nytt datasystem ställer till problem för Karlshamns bibliotek. Statistiska centralbyrån väntar på uppgifter om årets utlåning, men siffrorna går inte att få fram. Det leder till extra arbete för personalen.
Karlshamn • Publicerad 16 januari 2001

Det har varit stora problem med bibliotekens datasystem runt om i landet. Tidigare har det rört sig om det så kallade Book-it-systemet som ska avlasta bibliotekens service över disk genom att bland annat erbjuda omlån och reservationer via nätet. Problemen med systemet har resulterat i en mängd klagomål till leverantören och i vissa fall har biblioteken vägrat att betala. Enligt Margaretha Eriksson, som är ansvarig för biblioteket i Karlshamn, har det inte varit några problem med själva lånesystemet i Karlshamn. Det som krånglar är istället de statistiska uppgifterna på de lån som gjorts.

–Vi får försöka bena upp de siffror vi har. Det åsamkar oss en hel del extraarbete, säger hon.

Annons

> Många som haft problem

Enligt Solveig Einarsdottir på Länsbibliotek Sydost är Karlshamns bibliotek långt ifrån det enda som har problem med att få fram statistik. Enligt henne rör det sig om samma leverantör som levererat det kritiserade Book-it-systemet. Hon tycker att det är underligt att det ska behöva vara så mycket problem med de nya systemen, men förutsätter att leverantören kommer att lösa problemen.

–Vi måste ju kunna lämna de statistiska uppgifterna vidare till Statistiska Centralbyrån, säger hon.

> Ekonomisk kompensation?

Margaretha Eriksson hoppas att problemet snart ska kunna åtgärdas, men menar att hon kommer att föra fram klagomål till leverantören. Att gå så långt som att kräva ekonomisk kompensation för det extra arbetet kan hon i nuläget inte bedöma om biblioteket kommer att göra.

–Det beror på hur vår leverantör ställer upp och hur mycket arbete det blir, säger hon.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons