Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De fixade utställning om utvandring

Det har länge talats om en utställning om utvandringen från Sverige till Amerika på Karlshamns museum. Genom projektet Myway finns nu en tillfällig sådan.
Karlshamn • Publicerad 1 mars 2018
Hanan Alrayes, Tristan Saraldor och Magnus Johansson har arbetat fram utställningen om utvandringen.
Hanan Alrayes, Tristan Saraldor och Magnus Johansson har arbetat fram utställningen om utvandringen.Foto: Henrik Brandberg

Efter att ha haft utställningar om olika arkeologiska fynd stod utrymmet på museet tomt.

– Då fick vi en förfrågan från projektet Myway om vi inte hade något uppdrag, berättar Bengt Norman som är ordförande för museiföreningen.

Annons

Karlshamns museum har själva haft funderingar på en emigrantutställning, men att det skulle bli just det var inte klart från början.

– Vi jobbade med olika idéer och landade till slut i utvandrarna. Vi såg att det inte fanns något om det på museet. Vi letade i böcker, på nätet och även i filmen. Sedan har vi varit uppe på vinden och letat efter tidsenliga saker, berättar en av projektdeltagarna Magnus Johansson.

– Vi tänker att de som kommer till utställningen ska kunna få en känsla av vad man lämnade, säger projektdeltagaren Tristan Saraldor om tanken bakom hur man byggt upp utställningen.

Utställningen är också tänkt att locka nyanlända och ge dem en inblick i stadens historia och att det finns paralleller mellan dåtid och nutid.

– Det finns skriven information både på arabiska och på engelska, berättar Hanan Alrayes som också arbetat med utställningen.

Bengt Norman tror att utställningen kommer att finnas att beskåda under större delen av året. På längre sikt är ambitionen att skapa en permanent emigrantutställning och arbetet pågår med att samla in material.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons